Stop Morales! Hij helpt Snowden

Het begon met het gerucht dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord was van het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales en het eindigde in een fikse diplomatieke ruzie.

Op weg van Moskou naar Bolivia moest Morales gisteravond plotseling een ongeplande tussenstop in Wenen maken, omdat Frankrijk en Portugal zijn toestel de toegang ontzegden tot hun luchtruim. Ze zouden bang zijn dat Snowden, die naarstig op zoek is naar een land dat hem asiel wil verlenen, stiekem Rusland uit werd gesmokkeld.

Morales is „gekidnapt door Europees imperialisme”, verklaarde de woedende Boliviaanse vicepresident Álvaro García op een middernachtelijke persconferentie. „We weten niet wie deze leugen de wereld in hielp, maar we keuren dit onrecht met het vliegtuig van Morales ten stelligste af”, zei minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca. Ook Oostenrijk verklaarde dat Snowden niet aan boord is. Morales zou zijn reis vandaag vervolgen, maar volgens de Boliviaanse minister van Defensie hebben Spanje en Italië nu hun luchtruim gesloten. Het incident toont dat Europese landen nog steeds partij kiezen voor de VS, ondanks hun felle kritiek van de afgelopen dagen op het afluisteren van Europese ambassades.

Voormalig CIA-medewerker Snowden is in de VS aangeklaagd wegens het onthullen van het geheime programma PRISM, waarmee de National Security Agency (NSA) wereldwijd informatie van burgers en bedrijven aftapt.

Snowden heeft in een twintigtal landen asiel aangevraagd, maar zijn opties slinken snel. Vijf landen wijzen het verzoek af, zeven landen (waaronder Nederland) stellen dat hij alleen asiel kan aanvragen als hij op hun grondgebied is, acht zeggen dat ze geen verzoek hebben gekregen of nog geen besluit hebben genomen. Bolivia en Venezuela lijken het meest welwillend Snowden asiel te verlenen. (AP, Reuters)