Slotervaart beschuldigt Erbudak van zelfverrijking

Het Slotervaartziekenhuis claimt 1 miljoen euro van oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en van Simed, een bedrijf dat toeleverancier is van Slotervaart. De huidige leiding van het ziekenhuis vermoedt dat Simed als stroman fungeerde bij een investering in Turks vastgoed. De aantijgingen zijn dat het bedrijf met hulp van „valse facturen” een privéschuld van Erbudak op het ziekenhuis heeft afgewenteld, zo blijkt onder meer uit documenten die in bezit zijn van deze krant.

Het bedrijf in Utrecht noemt de beschuldigingen „ongegrond” en „onterecht”. Simed vermoedt dat de beschuldigingen niet los gezien kunnen worden van de vete tussen de familie Schram en Erbudak en haar familie rond het Amsterdamse ziekenhuis.

De huidige leiding van het Slotervaartziekenhuis baseert de beschuldigingen op interne onderzoeken na het vertrek van Erbudak en wil niet inhoudelijk reageren. Ook Erbudak weigert commentaar omdat de zaak onder de rechter is.

Erbudak werd eerder dit jaar na een conflict met de commissarissen geschorst en ontslagen. Morgen dient voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een aandeelhoudersgeschil rond het ziekenhuis. Erbudak stelt dat haar familie op onrechtmatige wijze als aandeelhouder buitenspel is gezet. Dat gebeurde door een onverwachte aandelenuitgifte aan een vehikel van de familieleden van Schram, een vennootschap waarvan niet alle aandeelhouders bekend zijn. De transactie verbeterde de financiële gezondheid van het ziekenhuis nauwelijks.

Erbudak blijkt nimmer salaris te hebben ontvangen toen zij leiding gaf aan het ziekenhuis. Eigenaar Jan Schram, die het ziekenhuis in 2006 verwierf en vorig jaar overleed, regelde dat liever onderhands. De commissarissen waren hiervan op de hoogte. Erbudak leefde van voorschotten en pinde met de bedrijfscreditcard van het Slotervaart. Daarmee deed zij ook privé-uitgaven omdat zij geen inkomen had. Gesaldeerd voor alle uitgaven die het Slotervaart deed, wil Erbudak bijna 1 miljoen euro van het ziekenhuis krijgen vanwege achterstallige betalingen, zo blijkt uit stukken.

Handjeklap: pagina 24-25

    • Jeroen Wester