Schippers: Kamer op de hoogte van gevaren paardenvlees

Minister Schippers ontkent niet te hebben gewaarschuwd voor gevaren paardenvlees. Foto: Novum / Peter Hilz

Minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontkennen dat zij niet hebben gewaarschuwd voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië en Bulgarije. Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had om opheldering gevraagd naar aanleiding van nieuws eerder vandaag uit Algemeen Dagblad, waarin werd gesteld dat de bewindsvrouwen advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hadden genegeerd.

De NVWA adviseerde ‘het publiek’ en ‘met name de risicogroep zwangere vrouwen’ opnieuw te waarschuwen voor de gevaren van ingevoerd vlees uit landen als Roemenië en Bulgarije.  Ze waarschuwden voor dit voorjaar voor geïmporteerd vlees uit onder meer Roemenië en Bulgarije, omdat daarin relatief veel van  gevaarlijke parasieten trichinella en toxoplasma voorkomen. Als dit vlees rauw of onvoldoende verhit wordt gegeten, is er een “beduidend risico” van gevaar voor de gezondheid.

Kamer geïnformeerd; expliciet informeren consument niet nodig

Schippers en Dijksma stellen dat zij de Kamer op 25 februari en 13 maart hebben geïnformeerd over de risico’s van paardenvlees. Schippers stelt daarin dat paardenvlees ‘voldoende verhit’ moet worden. De minister vond het niet nodig de consument expliciet te waarschuwen; de bestaande waarschuwingen zouden voldoende zijn. “Niet alleen het Voedingscentrum, maar ook RIVM,  huisartsen en verloskundigen wijzen op de risico’s van het consumeren van rauw of onvoldoende verhit vlees”, schrijft Schippers.

    • Eva de Valk