‘Schippers en Dijksma negeerden advies over gevaren paardenvlees’

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Foto ANP/ Desiree Schippers

Minister van Volksgezondheid Schippers en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken hebben het publiek niet gewaarschuwd voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië. Ze hebben advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) genegeerd. Dat concludeert het Algemeen Dagblad uit documenten van de NVWA, die de krant door middel van een wob-verzoek in handen kreeg.

Op het hoogtepunt van het paardenvleesschandaal hebben ambtenaren meerdere keren alarm geslagen over de gevaren van de consumptie van paardenvlees voor de volksgezondheid. Ze waarschuwden dit voorjaar voor geïmporteerd vlees uit onder meer Roemenië en Bulgarije, omdat daarin de gevaarlijke parasieten trichinella en toxoplasma relatief veel voorkomen. Als dit vlees rauw of onvoldoende verhit wordt gegeten, is er een “beduidend risico” van gevaar voor de gezondheid, staat in een van de documenten van 21 februari.

‘Huidige waarschuwingen genoeg’

Hoewel de NVWA pleitte de waarschuwingen “te intensiveren”, vond zowel Schippers als Dijksma de huidige waarschuwingen wat betreft rauw of onvoldoende verhit vlees afdoend:

“Daarbij doet het er niet toe of het om paardenvlees gaat of een andere vleessoort.”

Schippers en Dijksma stelden halverwege mei nog dat er geen aanwijzingen waren dat er een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat is volgens de krant niet verrassend. De controles in Roemenië zouden weinig voorstellen, volgens deskundigen.

Ook is steeds aangegeven dat er geen restanten van het medicijn fenylbutazon zijn gevonden. Uit de documenten blijkt volgens het AD dat er nauwelijks op dat middel werd gecontroleerd.