Opinie

Roos Ouwehand Rozensuiker

Vorige week maakte ik een gerecht waarvoor ik ‘rozensuiker’ nodig had; suiker vermengd met gedroogde, gevijzelde rozenblaadjes. Omdat ik geen tijd had voor een eindeloos droogproces maakte ik een snel-klaar-versie van een rode, geurige roos uit mijn tuin. Maal hiervoor eenvoudigweg de blaadjes fijn in een keukenmachine en vermeng ze met twee eetlepels fijne kristalsuiker. De combinatie van robijnrode bloemschilfers met glinsterende suiker is niet alleen sprookjesachtig mooi om te zien, het ruikt én smaakt ook nog eens heerlijk subtiel en zoet. De versie met het gedroogde blaadje heb ik ook wel eens geproefd, maar die haalt het niet bij deze ‘verse’ versie.Met deze rozensuiker garneer je cupcakes waarmee je de buurvrouw giftig van jaloezie de gordijnen indrijft. En maak je een simpel bakje aardbeien – ze zijn eindelijk een beetje te betalen – nóg lekkerder. Afgelopen weekend fabriceerde ik een spectaculaire pavlova met een berg rood fruit erop, plus deze rozensuiker. Bepaald niet vies, maar al met al vond ik de hoeveelheid suiker in de meringue bodem plus de rozensuiker ter garnering te veel van het goede. Mijn kinderen dachten daar overigens anders over.In deze eenvoudige aardbeientaart is de balans tussen zoet, knapperig, romig en fris wel helemaal zoals ‘ie zijn moet.Maak eerst de brosse bodem door de boter door de suiker te prakken.Voeg dan de bloem en de semolina toe, plus een snufje zout. Kneed dit tot een mooi deeg.Beboter en bebloem een lage taartvorm van ±25 cm doorsnee zorgvuldig. Maak een platte schijf van het deeg, leg het in de vorm en duw het naar alle kanten uit.Verdeel het deeg gelijkmatig en zorg voor een mooi afgewerkt opstaand randje. Zet de taartbodem een paar uur in de koelkast.Haal de kroontjes uit de aardbeien. Halveer ze of snij ze in kwarten, als ze erg groot zijn. Besprenkel ze met citroen en zet ze weg.Maak dan de rozensuiker. Niet te lang van tevoren, want als-ie een tijdje staat, wordt-ie bruin en is het magische effect weg.Controleer voor je de keukenmachine aanzet even of zich tussen de blaadjes geen oorwurmen en andere onderkruipsels bevinden.Bak de taartbodem 25-30 minuten in een matig warme oven (150 graden). Laat ’m afkoelen, vul ’m met de aardbeien, spuit langs de rand wat lichtgezoete, geklopte slagroom en bestrooi het geheel met rozensuiker.Eet direct op, voor de bodem kans heeft gekregen zacht te worden.