Over de haag

Klein paniekmomentje

Terwijl Geert Wilders gisteren werd aangesproken door een cameraploeg van de NOS, constateerden verslaggevers achter hem dat de zoom van zijn rechterbroekspijp eruit lag. Slordige flarden waren zichtbaar. Na het interview riep Paul Jansen (De Telegraaf) hem toe dat hij „een nieuwe kleermaker” nodig had. De PVV-leider begreep de opmerking niet. Omringd door cameraploegen zocht hij naar het malheur. Een klein moment, een groot inzicht: de totale paniek in zijn ogen bracht de controlfreak in Wilders even volmaakt in beeld.

CDA trekt de Fyra

Jarenlang beslisten verkeersministers van het CDA – Peijs, Eurlings – over de Fyra. Nu mag een partijgenoot hen beoordelen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wordt gekozen tot voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie over de probleemtrein. Onafhankelijk, hopelijk. Kamerlid Sander de Rouwe gelooft er in elk geval in, en prijst Van Toorenburg op Twitter aan als „ervaren en onafhankelijk”. Maar ja, hij is óók van het CDA.

Plasterk teruggestuurd

Waarom moeten Utrecht, Flevoland en Noord-Holland nou fuseren? Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken krijgt het maar niet uitgelegd. Gisteren nam de senaat een motie aan waardoor Plasterk opnieuw een analyse van nut en noodzaak moet maken. Alleen VVD, PvdA en D66 vonden zijn aanvankelijke stukken goed genoeg. En daar was Plasterk nou juist zo trots op. „Bijna helemaal zelf geschreven”, vertelde Plasterk op één van de uitlegavondjes in de provincies.

Misschien kan Jaap het

Formeel is het nog niet, maar binnenkort wordt de benoeming verwacht van Jaap de Hoop Scheffer tot voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. De raad adviseert regering en parlement over buitenlands beleid. Er wordt gefluisterd dat de voormalig secretaris-generaal van de NAVO, oud-minister van Buitenlandse Zaken, oud-CDA-fractievoorzitter en oud-medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken vooral goed scoorde op de competentie ‘ervaring met het onderwerp’.

Cora zegt Ziggo op

Ze staat niet te boek als het meest openhartige Tweede Kamerlid. Maar tijdens een overleg over topsalarissen deed VVD’er Cora van Nieuwenhuizen gisteren ineens een ontboezeming: ze had haar abonnement bij een „groot kabelbedrijf” opgezegd vanwege het „astronomische salaris” van de topman. Dat kan er maar één zijn: Ziggo, waarvan bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen vorig jaar 15,7 miljoen euro toucheerde. De tijd dat de VVD vond dat talent ruim beloond mag worden, lijkt definitief voorbij.

Samenstelling Annemarie Kas