Murray naar halve finale Wimbledon na vijf sets durend spektakel

Andy Murray tijdens de kwartfinale tegen Verdasco. Foto AP / Alastair Grant

In wat zonder twijfel de spannendste en leukste kwartfinale van Wimbledon 2013 was, heeft Andy Murray in een uitputtende vijfsetter de volgende ronde bereikt. Tegen de Spanjaard Verdasco boog hij een 2-0 achterstand in sets om tot een overwinning.

Verdasco, nummer 54 op de wereldranglijst, won de eerste twee sets (4-6 en 3-6), waarna de Britse publieksfavoriet knap terugkwam: met 6-1 en 6-4 trok hij de stand gelijk. In de beslissende vijfde set bleven beide mannen hun service behouden, totdat Murray Verdasco op 5-5 brak en voor de winst mocht serveren.

De Spanjaard maakte handig gebruik van de kwetsbare tweede service van Murray en wist hem in het begin van de wedstrijd veelvuldig terug te dringen tot achter de baseline. Het leek erop dat Murray de partij zou gaan verliezen, maar hij vocht zich knap terug - terwijl Verdasco in de derde en vierde set minder goed speelde. Na drie uur en 27 minuten haalde Murray de overwinning binnen.

Murray was vorig jaar de eerste Brit sinds 1938 die de finale van Wimbledon bereikte. Daarin verloor hij van Roger Federer. Een paar weken later won hij wel goud op de Olympische Spelen. Op de US Open pakte hij in het najaar zijn eerste grandslamtitel.

De Britten mogen na de overwinning van vandaag blijven hopen op de eerste Britse winnaar van Wimbledon sinds 1936, toen Fred Perry het toernooi op zijn naam schreef.

Janowicz wint Pools onderonsje

Jerzy Janowicz, de nummer 24 van de plaatsingslijst, was vanavond in een Pools onderonsje met 7-5, 6-4, 6-4 te sterk voor Lukasz Kubot. Janowicz speelt vrijdag in de halve finale tegen Murray.

De 22-jarige Janowicz was op een grandslamtoernooi nooit verder gekomen dan de derde ronde. Op Roland Garros schakelde de Pool eerder dit jaar de Nederlander Robin Haase uit. Hij had in zijn partij tegen Kubot in alle drie de sets aan één break genoeg. Zelf werd hij in de hele partij geen enkele keer gebroken.

Vanmiddag werden de twee andere halvefinalisten bekend: Djokovic en Del Potro komen elkaar tegen na overwinningen op respectievelijk Berdych en Ferrer. De Pool Jerzy Janowicz (24) won van zijn landgenoot Kubot.

    • Peter Zantingh