Moet ik gebroken enkel melden bij sollicitatie?

Illustratie Tjarko van der Pol

Een communicatiemedewerker (30) heeft een half jaar ziek thuis gezeten. „Ik had mijn enkel gebroken en er waren complicaties”, zegt ze. „Ik kon niet vanuit huis werken en was officieel arbeidsongeschikt. Onlangs zag ik een vacature voor mijn droombaan. Moet ik bij mijn sollicitatie melden dat ik uit de running ben geweest? Mijn cv heeft geen gat, want ik was gewoon in dienst, en mijn enkel is zo goed dat die me niet kan beperken.”

„Niet in je sollicitatiebrief zetten”, zegt recruiter Floor Nobels. Zij heeft een eigen bedrijf, maar ging onlangs ook als recruiter voor Microsoft werken terwijl ze net een knieblessure had. „Ik zat in het gips toen ik op gesprek ging, voor die tijd wisten ze daar ook niet van. Nu is dat bij Microsoft geen probleem, maar er zijn functies waar je erg mobiel voor moet zijn, dan moet je het wel vermelden als je dat niet bent. Je moet zelf die inschatting maken.”

Juridisch gezien hoef je niets te melden over ziekte als dat niet van belang is, zegt advocaat Marco Swart van Swart & De Schepper Advocaten. „Een sollicitant hoeft geen antwoord te geven op medische vragen tenzij die van belang zijn voor het functioneren. Wanneer een oudere medische kwaal in een nieuwe baan optreedt, is dat ook niet relevant als de werknemer een tijd goed heeft gefunctioneerd in de nieuwe baan. Wel is er dan de vraag wie aansprakelijk is voor het terugkomen van de kwaal.”

Ook al hoeft het formeel niet, Floor Nobels adviseert om in een sollicitatiegesprek eerlijk te zijn over lichamelijke gebreken. „In het kader van straight zakendoen. Maar wat als je genezen bent van kanker en je solliciteert? Ik ken zo’n geval. Dan zou ik het niet direct melden, maar wel in een tweede gesprek als het ernaar uitziet dat je de baan krijgt. Er is geen pasklaar antwoord. Het hangt af van je functie, je beperking en de timing om het te melden.”

Zijn er duidelijke fysieke eisen voor een functie, dan kan een werkgever die het beste vermelden in de vacature, adviseert Swart. En zwangerschap of de wens om zwanger te worden, hoeft een sollicitant helemaal niet te melden, zegt hij. „Tenzij je een zwangere vervangt en je werkgever in de problemen brengt door je eigen verlof. In de andere gevallen mag je er zelfs gewoon over liegen.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst