Militaire machtsgreep nadert in Egypte

Het leger in Egypte heeft positie ingenomen bij de staatstelevisie. Twee bewapende voertuigen ‘bewaken’ het gebouw terwijl de medewerkers zijn geëvacueerd. De twee partijen in het conflict zeggen beide te willen sterven voor hun zaak.

De gewapende Egyptische politie bewaakt een brug tussen het Tahrir-plein en de universiteit van Kaïro. Foto AP / Manu Brabo

Het leger in Egypte heeft positie ingenomen bij de staatstelevisie. Twee bewapende voertuigen ‘bewaken’ het gebouw terwijl de medewerkers zijn geëvacueerd. De twee partijen in het conflict zeggen beide te willen sterven voor hun zaak.

Update 18:25 Egyptische officials melden dat Morsi een reisverbod heeft gekregen. Het Pentagon laat weten dat minister van Defensie, Chuck Hagel, de afgelopen week twee keer met zijn Egyptische collega heeft gesproken. Ook heeft hij met de Egyptische legerleider Abdel Fattah al-Sisi gebeld. Volgens een woordvoerder van het Pentagon hoopt de VS op een vreedzame oplossing.

Twitter avatar BowenBBC Jeremy Bowen Army deploying at #cairo Univ in armoured vehicles. Welcomed by MB supporters who fear attack from men they say are Mubarak thugs

Update 18:19 Morsi heeft vandaag gewerkt vanuit zijn kantoor bij de Republikeinse Garde. Het is niet duidelijk of Morsi zijn kantoor kan verlaten om naar zijn privéverblijf terug te keren. Essam El-Haddad, adviseur van Morsi op het gebied van nationale veiligheid, heeft gezegd geweld te verwachten tussen aanhangers van Morsi en politie en leger.

Update 18:00 Het leger en Morsi blijven na het verstrijken van het ultimatum bij hun standpunt en weigeren toe te geven. Tot nu toe is er geen verandering in de situatie gekomen. Het leger is wel aanwezig in de studio’s van de staatstelevisie.

Militaire leiders hebben vanmiddag gemeld dat ze niet zullen aarzelen bloed te vergieten tegenover “terroristen en dommeriken”, zo meldt persbureau Reuters. Vanuit het kamp van de president werd door een woordvoerder gezegd dat het beter is om te sterven tijdens de verdediging van de democratie dan om de schuld te krijgen in de geschiedschrijving.

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Deadline has passed but army doesn’t seem stuck on timing. Meeting now with youth and religious leaders #Afghanistan #Egypt

Gisteravond zei Morsi in een toespraak dat hij “geen andere keus heeft dan het dragen van de verantwoordelijkheden die hij op democratische wijze heeft gekregen”. Een prominent lid van de partij van de Moslimbroederschap riep gisteren zijn aanhangers op om zich klaar te maken voor het martelaarschap.

Staatsnieuws MENA meldt dat minister-president Hisham Kandil door tegenstanders van Morsi wordt verhinderd om zijn kantoor te betreden.

De legerleider generaal Abdel Fattah al-Sisi zou vandaag overleggen met oppositieleider Mohamed ElBaradei, geestelijke leiders van de moslims en christenen en de leiders van de kleinere islamitische politieke partijen. Deze ontmoeting wordt door bronnen uit het leger weer ontkend.

Volgens Reuters is het relatief rustig in de straten van Kaïro, geüniformeerde politie patrouilleert in de stad.

    • Alex van der Hulst