Met scheur in bekken Froome helpen

Tourfavoriet Christopher Froome staat drie tellen achter de gele trui, precies wat hij wil. Met dank aan een ploeggenoot met een scheurtje in zijn bekken.

Zelfs de Brit Christopher Froome (Sky), vorig jaar tweede en nu favoriet voor de eindzege in de Tour, noemde het verhaal van land- en ploeggenoot Geraint Thomas „het heroïsche verhaal van de dag”.

Thomas had in de eerste etappe, afgelopen zaterdag, een scheurtje in zijn bekken opgelopen. Als Froome in de ploegentijdrit van gisteren niet te veel tijd op de concurrentie wilde verliezen, was Thomas een risico. Als hij niet kon meekomen, moesten zijn ploeggenoten hem misschien maar achterlaten.

Maar Geraint kon wel mee. En hoe. Froome, na afloop van de etappe: „Ik dacht dat hij niet zou kunnen meedraaien op kop, maar hij deed zelfs nog een paar behoorlijk solide aflossingen”. Sky eindigde als derde, op slechts drie seconden van winnaar Orica-GreenEdge. De Australiër Simon Gerrans van Orica, maandag ook al de snelste in Calvi, is de nieuwe geletruidrager.

Zelf vond de geblesseerde Thomas dat de ploegentijdrit aanvoelde „als een olympische finale”, zei hij na afloop. „Ik was supergemotiveerd, wilde er zijn voor de jongens. Gisteren had ik meer tijd om na te denken over de pijn. Nu dacht ik: just do it.”

Froome benadrukte dat hij het niet erg vond op drie seconden de gele trui mis te lopen. „Op deze manier hebben we er ook geen stress van. Als we de gele trui hadden veroverd, hadden we de komende dagen voorop moeten rijden en de koers moeten controleren. Nu kunnen we wat meer in de luwte rijden. Al was het een mooie bonus geweest.”

Als Sky vier seconden harder had gereden, was het overigens niet Froome, maar zijn Noorse ploeggenoot Edvald Boasson Hagen geweest die vandaag in de leiderstrui had mogen rijden.

Froome staat na vier etappes precies waar hij wil zijn: in de toptien van het klassement, met voorsprong op al zijn concurrenten voor de eindoverwinning. De Spanjaard Alberto Contador (Saxo) staat nog het dichtst bij Froome, met zes seconden achterstand. De Belg Jurgen Van den Broeck (Lotto) heeft veertien seconden achterstand, de Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) zeventien, de Australiër Cadel Evans en de Amerikaan Tejay Van Garderen (beiden BMC) 23 en de Spanjaard Joaquim Rodríguez (Katusha) 25. Van de favorieten is Bauke Mollema (Belkin) op de grootste achterstand gereden: 34 seconden op Froome.

Het lijkt allemaal nog niet veel, zo’n halve minuut achterstand, maar dit weekend in de Pyreneeën maakt Mollema dat niet zomaar goed. In de Ronde van Zwitserland bewees Mollema dat hij een aankomst bergop kan winnen, maar Froome heeft vooral in de bergen een sterke ploeg om zich heen.

Froomes meesterknecht, de Australiër Richie Porte, zou in elke andere ploeg de kopman kunnen zijn. Dit jaar heeft Porte laten zien dat hij een van de beste renners ter wereld is, met onder meer een eindoverwinning in de voorjaarskoers Parijs-Nice. Froome had een slechtere helper kunnen treffen.

    • Derk Walters