Maas vrijgesproken in voorkenniszaak

Vastgoedhandelaren Ed Maas en Eddy de Kroes zijn door de Hoge Raad vrijgesproken van handel met voorkennis. Eerder waren de twee mannen door de rechtbank ook vrijgesproken, maar later door het gerechtshof veroordeeld. Maas en De Kroes kregen begin 2011 een voorwaardelijke celstraf en een geldboete voor misbruik van voorwetenschap.

Ed Maas liet gisteren tegen De Telegraaf weten een schadeclaim te overwegen van 200 miljoen euro tegen „de onbenullen” van de AFM. De slepende zaak draait om de handel in aandelen van vastgoedfonds VHS. Het justitieel onderzoek tegen Maas begon eind 2003, kort nadat hij stopte als voorzitter van de LPF.

Zakenbank Staalbankiers lichtte toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in over verdachte transacties waarvoor Maas de bank opdracht had gegeven. Volgens justitie maakten Maas en De Kroes misbruik van voorkennis door in 2002 en 2003 transacties in aandelen VHS te verrichten waarmee zij de koers stabiel wilden houden. Zij zouden daarbij gebruik hebben gemaakt van „niet openbare informatie die bij openbaarmaking een aanmerkelijke invloed op de koers gehad zou hebben”. Volgens justitie maakten de twee onder meer afspraken over de prijs waarvoor Maas de door De Kroes aangekochte effecten VHS later zou kunnen terugkopen.

Volgens de Hoge Raad is er geen sprake van handel met voorkennis „omdat het gaat om wetenschap van Maas en De Kroes over de eigen voorgenomen effectentransacties”. Het handelen levert volgens de Hoge Raad wel marktmanipulatie op, maar dat was toen nog niet strafbaar. De Hoge Raad houdt wel de veroordeling van Maas voor het niet melden van aandelentransacties in stand. Het gerechtshof moet daarvoor nu nog de strafmaat bepalen.