Kortkolom sport

Deense dopingstudie naar ex-winnaar Riis

Marseille. Ploegleider Bjarne Riis van Saxo-Tinkoff heeft bevestigd dat het Deense antidopingagentschap onderzoek doet naar het verleden van de Deense Tourwinnaar van 1996. Gekeken wordt welke rol hij heeft gespeeld in de dopingschandalen rond oud-renners Jan Ullrich, Tyler Hamilton, en Laurent Jalabert. Riis, afwezig bij de Tourstart op Corsica, zegt zich geen zorgen te maken. „Men mag om mijn uitsluiting van de sport vragen, maar ik denk dat ik de laatste tijd goede dingen voor het wielrennen heb gedaan”, zegt de huidige ploegbaas van de Spaanse favoriet Alberto Contador. De omstreden oud-renner, bij wie hematocrietwaarden van 60 procent zouden zijn vastgesteld, bekende in 2007 epo te hebben gebruikt in zijn loopbaan, onder meer tijdens zijn Tourzege elf jaar daarvoor. (NRC)

Franse senaat wacht met dopingrapport

Parijs. Het rapport over dopinggebruik van wielrenners in de Tour de France van 1998 komt pas op 24 juli uit. Aanvankelijk zou de Franse senaatscommissie die onderzoek deed de resultaten al op 18 juli presenteren. Dat stuitte een groot deel van het huidige peloton tegen de borst, omdat die dag valt tijdens de huidige Toureditie. Enkele details van het rapport zijn al uitgelekt. Zo zou Laurent Jalabert in 1998 aan de epo hebben gezeten. Het kostte hem zijn baan bij de Franse televisie. UCI-voorzitter Pat McQuaid zei zondag dat de in 2004 overleden Marco Pantani mogelijk zijn Tourzege van 1998 verliest als blijkt dat hij dat jaar verboden middelen gebruikte. (NRC)

Hushovd wint rit in Ronde van Oostenrijk

Wenen. De Noor Thor Hushovd (35) van BMC heeft de derde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. Astana-renner Kevin Seeldraeyers, die de eerste twee etappes won, kwam op 21 seconden van winnaar Hushovd binnen. De Belg behield daardoor zijn leiderstrui. (Novum)