Kortkolom buitenland

Europarlement heft immuniteit Le Pen op

straatsburg. Het Europees Parlement heeft de onschendbaarheid van de Franse europarlementariër en leider van het extreem-rechtse Front National Marine Le Pen ingetrokken. De Franse justitie wil Le Pen vervolgen wegens het ‘zaaien van raciale haat’. Ze had in 2010 het bidden van moslims op straat vergeleken met de bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. Le Pen, die in 2017 president wil worden, riskeert een gevangenisstraf en intrekking van het recht zich verkiesbaar te stellen.(AFP)

Hollande ontslaat minister om kritiek

parijs. De Franse president François Hollande heeft gisteren minister van Milieu Delphine Batho ontslagen, omdat zij de begroting van 2014 „slecht” had genoemd. Batho bekritiseerde in een tv-interview de bezuiniging van 7 procent op haar ministerie. Batho zei ook dat de Fransen „teleurgesteld” zijn in de regering. Hollande wil volgend jaar, mede onder druk van de Europese Commissie, 14 miljard euro bezuinigingen. (AFP)

VS doden 17 mensen met drone in Pakistan

Peshawar. Bij een aanval met een Amerikaanse drone, een onbemand vliegtuigje met raketten, zijn vanmorgen in Pakistan zeventien militante islamitische strijders om het leven gekomen. (Reuters, AFP)