Kortkolom binnenland

Senaat kritisch over kleine gemeenteraad

Den Haag. De Eerste Kamer dreigt tegen het verkleinen van gemeenteraden te stemmen. Daardoor zou de senaat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) confronteren met een gat van 18 miljoen euro in zijn begroting. De wet-Heijnen, een initiatief van Tweede Kamerlid Pierre Heijnen, wil het aantal raadsleden met 10 procent terugbrengen. In de Tweede Kamer werd de wet aangenomen met een meerderheid van VVD, PvdA en 50Plus. In de senaat hebben die partijen niet genoeg zetels. Niet alleen de oppositie is kritisch, ook de PvdA vindt dat „het mandje met inhoudelijke argumenten niet echt gevuld” is. De senaat stemt volgende week. (NRC)

Onderzoek naar rol AIVD in afluisterzaak

Amsterdam. Er komt een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Amerikaanse PRISM-afluisterschandaal. VVD, PvdA en SP steunen de wens van D66 om zo’n onderzoek naar de AIVD en de MIVD te laten doen en daarmee is er een ruime Kamermeerderheid. Dit bericht de NOS vandaag. Het onderzoek zal worden gedaan door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten. (NRC)

Zusje examenrover Ibn Ghaldoun in cel

Rotterdam. In het onderzoek naar de examendiefstal op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is het zusje van een van de verdachten aangehouden. Het gaat om de jongere zus van de 19-jarige scholiere Safae K., meldde justitie vandaag. Ze wordt niet verdacht van betrokkenheid bij de diefstal, maar wel van het kopiëren van de eindtoetsen. In totaal zijn nu tien verdachten voor de examenroof aangehouden. Bij Ibn Ghaldoun zijn 27 verschillende examens gestolen. (Novum)