Kip Kashmir met melk in zonnige tuin

Sfeer

Amnesty’s statige grachtenpand heeft een verleden als school. De kantine is in de voormalige gymzaal, waar een kleine keuken en buffet zijn gebouwd. Zonder cateraar, want deze kantine is niet commercieel en wordt betaald via een inhouding op ieders salaris (minder dan 2 euro per dag). Stagiairs en vrijwilligers eten gratis.

Vandaag schijnt de zon en eet iedereen in de tuin. Yaseen, de Pakistaanse kok, heeft zijn Kip Kashmir gemaakt, curry met witte rijst. Daarnaast is er pasta- en tonijnsalade, voor de rest houdt Amnesty het rustig: boterhammen en beleg, tomaat- en komkommerplakjes, yoghurt en muesli. Er is koffie, thee, melk of karnemelk. Veel werknemers maken tosti’s in een van de drie apparaten.

We kiezen voor de Kip Kashmir met daarnaast wat komkommer en tomaat, en een glas melk. Simpel maar lekker, en nog gezond ook. Sinds kort is alles in deze kantine biologisch, na een petitie van de werknemers – ook op microniveau is Amnesty dus activistisch. Op de tafels in de tuin staan pakken Fair Trade-hagelslag.

Reacties

De overstap naar biologisch bevalt de meeste werknemers goed, al is het aanbod versoberd. „Ik mis de saucijzenbroodjes van vroeger”, zegt persvoorlichter Emile. „Maar verder is het lekker.” Marketeer Pieta: „Het bedrag waarvoor je hier eet, daar kan ik zelf niet zo’n lunch van maken.” Haar collega Roland: „Het is niet heel uitgebreid, maar wel gewoon goed.” Hjalmar, audiovisueel medewerker: „Ik ben blij dat we geen commerciële cateraar hebben met vette kroketten.” Daar is Jacq, die bij de financiële administratie werkt, het mee eens: „Een organisatie als Amnesty moet niet te luxe doen.”

Wat is de beste bedrijfskantine van Nederland? Meld kanshebbers aan via werk@nrc.nl

    • Cecile Elffers