Kijken: docu over de filmstudio die arthouse naar de VS bracht

Een Europese filmstudio die de strijd aangaat met de globaal overheersende macht van Hollywood, dat was het idee achter Polygram Filmed Entertainment. De Brits-Nederlandse productiemaatschappij deed dat in de jaren ’90 met arthousefilms, en veranderde Hollywood voorgoed na Four weddings and a funeral.

De documentaire 100 Films & A Funeral toont het succes en de teloorgang van de productiemaatschappij, die in 1991 ontstaat als onderdeel van Philips en platenlabel PolyGram. Binnen enkele jaren weet de studio furore te maken in Cannes, op het Sundance Festival en bij de Oscars met films als Dead Man Walking, The Usual Suspects, Elizabeth, Trainspotting en Priscilla, Queen of the Desert.

Honderd films, veertien oscars

Binnen tien jaar maakt en distribueert de studio ruim honderd films die veertien Oscars binnen sleepten. En dan volgt het kassucces van Notting Hill, maar op dat moment gaat Polygram Filmed Entertainment ten onder na een business deal tussen de Nederlandse zakenman Cor Boonstra en een ambitieuze miljonair.

De documentaire laat insiders uit de filmindustrie aan het woord en laat zien dat, ondanks de dramatische afloop van deze studio, dat niet alleen Hollywood de wereld kan vermaken met kassuccessen in de bioscoop, en dat arthousefilms een publiek dienen waar wel degelijk geld aan te verdienen valt. Gisteravond toonde Close Up de film, die nu online is te bekijken.

Get Adobe Flash

    • Annemarie Coevert