Kamermeerderheid wil onderzoek naar rol AIVD en MIVD bij PRISM

Morgen is er een debat met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk over het PRISM-afluisterprogramma. Foto ANP/ Evert-Jan Daniels

De VVD, PvdA en SP steunen de wens van D66 om te laten onderzoeken welke rol de Nederlandse inlichtingendiensten spelen in het omstreden PRISM-programma. Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid voor een dergelijk onderzoek naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), meldt de NOS.

Het onderzoek zou gedaan moeten worden door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) en nog deze zomer moeten beginnen. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het “hoog tijd om alles boven tafel te krijgen”.

CTIVD in 2011: MIVD doorzocht ‘onrechtmatig’ Big Data

Politiek redacteur Tom-Jan Meeus schreef twee weken geleden in NRC Handelsblad over een “nauwelijks opgemerkt rapport” van de CTIVD uit 2011. Daaruit blijkt dat Nederland SIGINT-data deelt met “buitenlandse partnerdiensten”, en bronnen in de inlichtingenwereld bevestigden dat het daarbij ook om Amerikaanse diensten gaat die de beschikking hebben over NSA-data.

Meeus schreef dat uit de omgang van de MIVD met ‘bulkdata’ bleek dat ze die doorzoeken om potentiële doelwitten te identificeren. Iets wat het Amerikaanse Congres niet toestaat. Amerikanen maken gebruik van details uit de informatie als er verdenking rijst tegen een individu. De omgang van de MIVD met bulkdata is “ontoelaatbaar”, volgens het rapport. Toenmalig toezichthouder bij de CTIVD noemde het tegenover Meeus “onrechtmatig”. Toenmalig minister Hillen van Defensie zou vorig jaar hebben gezegd dat de MIVD soms “over de randen van de wet gaat”.

Morgen debat over PRISM

De justitiewoordvoerders van de vier partijen die een onderzoek steunen zullen vanmiddag in een zogenoemde procedurevergadering een voorstel hiervoor doen. Morgen is er dan een debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over het Amerikaanse afluisterprogramma. De NOS meldde gisteren dat daar vermoedelijk een besluit zal vallen over een onderzoek.

Plasterk schreef eind vorige maand nog in een brief dat de Nederlandse inlichtingendiensten het programma niet gebruiken om Nederlanders af te luisteren:

“De AIVD en de MIVD zijn niet bevoegd verzoeken te doen aan buitenlandse collega-diensten die de Nederlandse Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet toestaat.”

Plasterk: inhoud onderzoeken alleen met toestemming, in belang veiligheid

De AIVD en de MIVD kunnen volgens Plasterk alleen met toestemming vooraf, bijzondere bevoegdheden inzetten om de inhoud van internet- en of telefoonverkeer te onderzoeken als het in het belang is van de nationale veiligheid. Het moet “proportioneel” zijn en de informatie moet niet op een andere manier kunnen worden verkregen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zei eerder dat de diensten “langs de kaders van de wet” werken.

Een AIVD-agent stelde begin juni in De Telegraaf dat de dienst wel degelijk informatie krijgen uit het PRISM-programma en dat ook bedrijven er welwillend aan meewerken.

    • Frank Huiskamp