Kamer voor fusies van omroepen

De Tweede Kamer heeft gisteren voor de wijziging van de Mediawet gestemd die fusies van omroepen regelt. Alleen PVV, SP, SGP en Partij voor de Dieren stemden tegen. Als de Eerste Kamer na de zomer instemt met de Mediawet kunnen de omroepen samengaan vanaf 1 januari 2014. AVRO/TROS, KRO/NCRV en VARA/BNN willen vanaf volgend jaar fuseren. Zo hopen zij de bezuinigingen van het vorige kabinet op te vangen. Op de mediabegroting wordt 200 miljoen euro gekort. Koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is tevreden. „Wij zijn vooral blij met de brede steun”, zegt Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de NPO.

De Kamer stemde gisteren ook voor een amendement van Martijn van Dam (PvdA). De publieke omroep krijgt een gegarandeerd budget voor de gehele volgende concessieperiode (2016-2020). Kabinetten kunnen niet meer jaarlijks snijden in de omroep. Hagoort: „Dat is goed nieuws voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep.”

Ook aangenomen gisteren werd een motie van Kamerlid Jasper van Dijk (SP). Alle salarissen bij de publieke omroep moeten zo snel mogelijk onder de balkenendenorm worden gebracht. De omroepen werken daaraan, reageert de NPO, maar dat kan enige jaren duren omdat het gaar om lopende contracten.

De publieke omroep krijgt verder een jaarlijks budget van 9 miljoen euro om levensbeschouwelijke programma’s te maken. Dat was een voorstel van CDA en ChristenUnie.