‘Identiteitsfraude moet strafbaar worden’

Werkzaamheden van de marechaussee op Schiphol op de afdeling Meldpunt Identiteitsfraude. ANP GERALD VAN DAALEN Foto ANP/ Gerald van Daalen

Mensen die zich op het internet voor iemand anders uitgeven, moeten maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

Nu kunnen daders alleen worden veroordeeld voor oplichting, zoals het onder een valse naam een creditcard aanvragen of spullen op internet bestellen. Het gebruik van een valse naam alleen is nog niet strafbaar, maar als het aan regeringspartijen VVD en PvdA ligt, verandert dat. De partijen willen dat het strafbaar wordt om bijvoorbeeld een valse naam, een vals adres of een vals telefoonnummer te gebruiken.

Misbruik van nickname ook verboden, satire mag wel

Misbruik van een alias, een nickname, is ook niet meer toegestaan. Op identiteitsfraude zou in de toekomst maximaal vijf jaar cel komen te staan of een boete van tienduizenden euro’s.

Mensen die voor de grap zich voordoen als iemand anders, bijvoorbeeld met een parodieaccount op Twitter, zijn niet strafbaar. Tenzij anderen van de satire schade ondervinden.

    • Frank Huiskamp