Nederland scoort dramatisch in mondiale vergelijking leesuren

Lezen Nederlanders, op mondiaal niveau, veel of weinig? Dankzij recent onderzoek, opgepikt door The Los Angeles Times, is daar antwoord op te geven. We moeten wel eerst even vaststellen hoeveel uur wij per week denken te lezen. Nederland werd namelijk niet meegenomen in een recent onderzoek van de World Culture Score Index naar het aantal uren dat

Infographic Russia Beyond the Headlines

Lezen Nederlanders, op mondiaal niveau, veel of weinig? Dankzij recent onderzoek, opgepikt door The Los Angeles Times, is daar antwoord op te geven.

We moeten wel eerst even vaststellen hoeveel uur wij per week denken te lezen. Nederland werd namelijk niet meegenomen in een recent onderzoek van de World Culture Score Index naar het aantal uren dat wereldwijd per week gelezen wordt. Ons land is in de bovenstaande infographic wit is gelaten. Grote Europese landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland en Engeland werden wel meegenomen.

Hoeveel uur wij Nederlanders gemiddeld per week lezen kan vastgesteld worden via de leesmonitor. En wat blijkt? In 2005 lazen wij gemiddeld 3,8 uur per week. Dat is, in vergelijking met Europese buurlanden, een zwakke score. Spanje, Italië en Duitsland presteren over het geheel genomen al ondermaats met een wekelijks aantal leesuren van tussen de vijfeneenhalf en zes uur. Van de onderzochte buurlanden scoren Engeland, Schotland en Noord-Ierland het zwakst: daar leest men gemiddeld vijf uur per week. Nederland, zo blijkt, zou daar nog onder zitten.

Koploper is India met 10.42 uur per week, op de voet gevolgd door Thailand en China. Van de dertig onderzochte landen scoort Zuid-Korea het slechtst: daar leest met 3.16 uur per week.

Aan het onderzoek hebben wereldwijd zo’n 30.000 mensen geparticipeerd.

Deze blog is aangepast nadat een lezer ons wees op de resultaten van de Leesmonitor.

 

    • Roderick Nieuwenhuis