Grote monden

De grootste mond, gisteravond, was van oud-wielrenner Gert Jakobs. In RTL’s Tour du Jour stak hij een tirade af tegen renner Robert Gesink, over diens slechte mentaliteit.

Dat een grote bek loont, beweerde ene Andrea de Korte. Zij is geen bekendheid, maar een archetype: de mondige patiënt. De redactie van Altijd Wat (NCRV) had het naast haar hoofd geschreven, met een pijltje erbij. Ja, zei ze, ze krijgt alles van de huisarts gedaan. Verwijsbriefjes, behandelingen, medicijnen.

Ze probeerde een licht ironische glimlach te onderdrukken, alsof ze wilde toevoegen: ik doe het, maar ik weet dat de volksgezondheid er niet bij is gebaat als ik teveel navolging krijg. Hoogleraar farmaceutische biotechnologie Huub Schellekens, de ster in deze verrassend sterke aflevering, vertelde hoe de industrie inspeelt op de onmondigheid van burgers. De farmaceutische industrie, vertelde Schellekens, gaf in vervlogen tijden geld vooral aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. „Nu geven ze het meeste uit aan marketing.” Namelijk: 30 à 40 procent van de wereldwijde omzet van ongeveer 7 miljard euro.

Op het hoogtepunt van de tv-avond kregen grote monden effectief tegenwind, van de rustig en precies formulerende Ierse journalist David Walsh. Hij kwam verhaal halen in De avondetappe, een dagelijks praatprogramma over de Tour. Nadat Mart Smeets hem een „hardly welcome” (nauwelijks welkom) had geheten, gaf Walsh de schrijvende wielerfan Bert Wagendorp billenkoek. Die had in een eerdere uitzending onjuistheden verteld over Walsh, de man die tien jaar geleden als enige journalist serieus onderzoek verrichte naar mogelijk epogebruik van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. Wat volgde was een ontluisterend gesprek. Walsh moest uitleggen hoe journalistiek werkt. Smeets en sidekick Edwin Winkels verweten hem alsnog gebrekkige bewijsvoering in het boek LA Confidentiel, uit 2004. Dit ondanks dat Armstrongs dopinggebruik inmiddels is vastgesteld in een Amerikaans gerechtelijk onderzoek en de man het zelf heeft toegegeven. Maar Walsh, beweerde Smeets, had tóen niet genoeg bewijs. In een poging zichzelf of Armstrong te willen vrijpleiten (dat was niet helemaal duidelijk), gebruikte Smeets zelfs het argument dat Armstrong hem, in hoogsteigen persoon, had verzekerd nooit doping te hebben gebruikt. Bij ijdele mensen is de grens tussen lef en domheid soms erg dun.

Pieter van Os vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Pieter van Os