Gedwongen huisverkoop stijgt - ‘NHG teert in op buffer’

Huizen gaan steeds vaker gedwongen in de verkoop. Foto ANP/ Erik van 't Woud

Het aantal gedwongen verkopen van huizen met verlies is in de eerste helft van 2013 met 48 procent gestegen ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers (pdf) van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Door de aanhoudende prijsdaling van woningen is de kans op verlies bij een gedwongen verkoop groter dan voorheen, schrijft de NHG. Ze spreekt ook van een volume-effect; de afgelopen jaren zijn er meer garanties verstrekt dan in de jaren ervoor.

De gedwongen verkopen worden in een ruime meerderheid (65 procent) van de gevallen veroorzaakt door relatie-beëindiging. In 15 procent van de gevallen is werkloosheid de oorzaak. Deze cijfers komen zo goed als overeen met die van vorig jaar.

Amper verkoop via veiling

De gedwongen verkoop via de veiling is, zo blijkt uit de cijfers, “spectaculair” gedaald. In de eerste helft van 2013 vond nog slechts in 7 procent van de gevallen verkoop plaats via een veiling. Ook blijkt het aantal veilingverkopen, ondanks de toename van het aantal gedwongen verkopen, in absolute zin te zijn gedaald. Dit heeft alles te maken met beleid van de NHG, zegt directeur Karel Schiffer tegenover de NOS:

“We willen proberen te voorkomen dat mensen hun huis via de veiling moeten verkopen. Als ze het onderhands, via een makelaar aan de man brengen, scheelt dat al snel 20.000 euro.”

Schiffer adviseert mensen hun huis vroegtijdig te koop te zetten:

“Ga zo snel mogelijk aan de slag en laat het niet op een gedwongen verkoop uitdraaien.”

NHG teert in op buffer

De NHG moet de komende vijf jaar voor het eerst in de geschiedenis gaan interen op haar buffer, concludeert het Financieele Dagblad op basis van het halfjaarverslag. Het fonds verwacht dat het garantievermogen zal afnemen van 750 miljoen euro nu tot 550 miljoen euro over vijf jaar. Schiffer stelt in de krant dat dit een situatie is waarvoor het Waarborgfonds Eigen Woningen in het leven is geroepen:

“Ik word hier dan ook niet nerveus van. We verwachten dat het garantievermogen vanaf 2018 weer snel gaat stijgen naar het huidige niveau. We zijn goed bestand tegen de crisis.”

Het afgelopen halfjaar heeft het fonds anderhalf keer zoveel moeten uitkeren als het jaar eerder. Tegelijkertijd zijn er minder inkomsten, omdat er minder nieuwe hypotheken worden afgesloten. Die trend zet de komende jaren door, waardoor het fonds zijn vermogen moet aanspreken. Schiffer verwacht niet dat hij een beroep moet doen op steun vanuit de overheid. Dat hoeft volgens hem pas bij een niveau van 200 miljoen. Hij ziet evenmin noodzaak de premie verder te verhogen. Het fonds garandeert nu voor 159 miljard euro aan hypotheken.

    • Frank Huiskamp