Schade na ‘een van de zwaarste aardbevingen’ in Groningen

Een werknemer van het KNMI bestudeert metingen van de aardschokken in Groningen.
Een werknemer van het KNMI bestudeert metingen van de aardschokken in Groningen. Foto ANP/Jerry Lampen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vanochtend enkele schademeldingen ontvangen als gevolg van de aardschok die vannacht rond 01.00 plaatsvond in Groningen. De beving had een kracht van 3.0, ‘een van de zwaardere aardbevingen tot nu toe in het gebied’ volgens het KNMI. De NAM rekent op meer meldingen.

De beving ontstond volgens meetgegevens van het KNMI op drie kilometer diepte in de gemeente Loppersum, vlakbij Garrelsweer, zo’n vijftien kilometer ten noordoosten van Groningen. De diepte waarop de beving in Garrelsweer plaatsvond is met drie kilometer standaard. Op die diepte vinden gaswinningen plaats door de NAM.

Volgens het European-Mediterreanean Seismological Centre had de beving een kracht van 3,2 en een diepte van twee kilometer. Die meting wijkt af omdat deze automatisch is gedaan en van grotere afstand, aldus de zegsvrouw van het KNMI tegenover persbureau Novum. Het KNMI meet de bevingen in Groningen handmatig.

Totale schade nog onduidelijk

Op het gemeentehuis van Loppersum is vandaag een schademeldpunt geopend voor inwoners. De meldingen die tot dusver zijn ontvangen betreffen voornamelijk scheuren en loszittend pleisterwerk. Burgemeester Rodenboog meldt tegenover de NOS dat hij nog geen beeld heeft van de omvang van de totale schade: “Ik heb vannacht allerlei telefoontjes gehad, van het KNMI tot de NAM, maar heb de beving zelf niet gevoeld.”

Bij de regionale omroep RTV Noord zijn meldingen binnengekomen uit Wittewierum, Garrelsweer, Delfzijl, Appingedam, Schildwolde en de stad Groningen.

Zwaarste bevingen in Groningen was vorig jaar

De zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende was die in het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum op 16 augustus 2012. Daar werd eerst een kracht van 3,4 gemeten, na bijstelling kwam deze volgens het KNMI uit op 3,6.

Minister Kamp bezoekt Groningen

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen door de gaswinning van de NAM. Uit onderzoek bleek eerder dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) brengt vanwege de ophef die door het onderzoek ontstond later vandaag een bezoek aan het gebied.

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over aanpassingen in de gaswinning die de kans op zwaardere aardbevingen verminderen, zo schreven negen Groningse bestuurders begin dit jaar in een brief aan de Kamer. In de provincie Groningen vonden in februari als gevolg van de gaswinning in vijf dagen tijd acht bevingen plaats, in die hele maand gebeurde dit elf keer.