En weer is het niet goed

Niet zo lang geleden gingen er stemmen op – ook in deze krant – die pleitten voor een andere verhouding tussen de Tweede Kamer en de regering. Geen meerderheidskabinet dat een dichtgetimmerd regeerakkoord op kleine retouches na ongehinderd door de Kamer kon jagen. Liever een minderheidskabinet dat is aangewezen op wisselende meerderheden en zo de rol van de Kamer en het politieke debat vergroot.

Nu is de gewenste situatie in de praktijk ontstaan doordat het kabinet tegenover de Eerste Kamer opereert als minderheidskabinet. Om daar een meerderheid te krijgen, zoekt het kabinet in de Tweede Kamer steun van oppositiepartijen. Een situatie waarvan men zou verwachten dat die lof oogst . Maar er klinken slechts kreten als ‘met de pet rond’, ‘angst’ en ‘zwakte’. Bredero zei het al: het kan verkeren.

A.L. de Werker

Groningen

    • A.L. de Werker