Egyptische staatskrant: als Morsi vandaag niet opstapt wordt hij afgezet

Tegenstanders van Morsi houden vannacht hun schoenen omhoog na de speech van de president.
Tegenstanders van Morsi houden vannacht hun schoenen omhoog na de speech van de president. Foto Reuters/Mohamed Abd El Ghany

De belangrijkste Egyptische staatskrant al-Ahram schrijft vanochtend dat zij verwacht dat Morsi vanmiddag ofwel zelf opstapt, of zal worden afgezet zodra het ultimatum van de legertop afloopt. De legertop heeft hierop ontkennend gereageerd, aldus persbureau Reuters.

Volgens de krant komt er tijdelijk een driekoppige overheid aan het roer, geleid door de voorzitter van het Constitutioneel Hof. Deze overgangsregering heeft dan de taak om binnen een jaar een nieuwe grondwet op te stellen en verkiezingen uit te schrijven.

Een bron binnen het leger ontkent dit specifieke plan, en verklaart tegenover Reuters dat het plan van het leger eerst is om de politieke, sociale en economische situatie van het land te bekijken nadat Morsi is afgetreden.

Update 12:34 uur. Reuters meldt dat de top van het leger in een crisiszitting bijeen is op dit moment.

Leger luidt ‘laatste uren’ Morsi in en is bereid ‘bloed te offeren’

Het opperbevel van het Egyptische leger heeft daarnaast vanochtend op Facebook aangekondigd “klaar te zijn om het bloed van de president te offeren” om “de Egyptische bevolking te verdedigen tegen terroristen en radicalen” volgens Reuters. Het bericht is ondertekend door bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi en is getiteld ‘de laatste uren’.

Morsi heeft gezworen niet af te treden

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft vannacht gezworen niet te zullen aftreden waarmee hij het ultimatum van de legertop naast zich neer heeft gelegd. In een televisietoespraak liet hij daarna weten dat hij “geen andere keus heeft dan het dragen van de verantwoordelijkheden die hij op democratische wijze heeft gekregen”.

Een woordvoerder van de de Egyptische oppositie noemde de speech van Morsi een “oproep tot burgeroorlog”. “De president negeert de oproep van het volk om af te treden”, aldus een woordvoerder van oppositiepartij National Salvation Front tegen persbureau AP.

Doden en gewonden na rellen

Na deze speech braken in de Egyptische hoofdstad Kairo hevige gevechten uit tussen aanhangers en tegenstanders van de president. Daarbij kwamen zeker 23 mensen om het leven en vielen honderden gewonden. Duizenden islamisten hadden zich verzameld op het plein voor het hoofdgebouw van de universiteit om te protesteren tegen het ultimatum dat het leger heeft ingesteld voor het aftreden van Morsi. Ooggetuigen meldden dat er werd geschoten en traangas is ingezet.