Egyptisch leger isoleert Morsi en zijn aanhangers

Aanhang van Morsi tijdens een protest vandaag. Foto AP / Hassan Ammar

Het Egyptische leger heeft wegversperringen en prikkeldraad aangebracht rond het kantoor van president Morsi. Ook zijn er troepen gestationeerd rond de plek waar aanhangers van Morsi zich verzamelen. De verwachting is dat de oppositie, ondersteund door het leger, snel een plan zal presenteren voor een politieke transitie.

Egyptische geestelijken, zowel christenen als moslims, zullen samen met oppositieleider Mohamed El Baradei naar verwachting snel hun roadmap aankondigen die moet leiden naar een nieuwe politieke situatie. Generaals van het leger zouden aanwezig zijn bij deze aankondiging.

Een journalist van Reuters zag hoe troepen een positie innamen in het gebied rond de Rabaa Adaweya-moskee waar tienduizenden aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap zich hebben verzameld.

Het leger liet weten dat ze zo het gebied beveiligden, aanvallen op de Morsi-aanhangers worden ontkend met de woorden: “Het Egyptische leger is er voor alle Egyptenaren.”

Twitter avatar IvanCNN Ivan Watson Police special forces officer near Cairo Univ says troops deployed here near Pro-Morsi camp in case of violence when “announcement” is made

In de VS liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten “zeer bezorgd” te zijn over de situatie in Egypte.

    • Alex van der Hulst