Drie manieren om af te luisteren

Waarheen?

Snowden is nog nergens echt welkom

Klokkenluider Edward Snowden kan alleen maar op Nederlandse bodem zelf asiel aanvragen. Sinds 2003 kunnen asielverzoeken niet meer vanuit het buitenland worden ingediend, zegt staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD).

Snowden bevindt zich momenteel in de transitzone van het vliegveld van Moskou, omdat de Verenigde Staten zijn paspoort hebben ingetrokken. Hij heeft gisteren in zeker twintig landen, waaronder Nederland, een asielaanvraag ingediend.

De meeste landen reageerden (nog) niet of afwijzend.

Alleen Venezuela bood een kleine opening. Nicolas Maduro, president van Venezuela, liet gisteren weten nog geen asielaanvraag te hebben ontvangen van Snowden, maar nam het wel voor de Amerikaan op tijdens zijn bezoek aan de Russische president Poetin in Moskou: „Hij heeft een grootse waarheid verteld in een poging te helpen om oorlogen te voorkomen. Hij verdient bescherming onder internationale en humanitaire wetgeving.”

Snowden heeft zijn eerdere asielverzoek aan Rusland ingetrokken toen hem duidelijk was gemaakt welke voorwaarden door Moskou werden gesteld. Poetin benadrukte dat Rusland bereid is Snowden onderdak te bieden als hij stopt met het lekken van Amerikaanse geheimen. NRC