Doden en gewonden bij gevechten Kairo - ‘Dit is Morsi’s ‘Mubarak-moment”

Egyptische demonstranten reageren op de speech van president Morsi op een tv-scherm in de straat tegenover het presidentieel paleis in Kairo. Foto: AFP / Mahmud Khaled

Bij gevechten tussen aanhangers van de Egyptische president Morsi en de politie zijn vannacht zeker zestien doden en tweehonderd gewonden gevallen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in het land bekendgemaakt. De gevechten braken los na de speech van Morsi middernacht waarin hij verklaarde dat hij niet bereid was om af te treden. Duizenden Islamisten hadden zich verzameld op het plein voor het hoofdgebouw van de universiteit om te protesteren tegen het ultimatum dat het leger heeft ingesteld voor het aftreden van Morsi. Ooggetuigen melden tegenover persbureau Reuters dat er is geschoten en traangas is ingezet.

De afgelopen dagen gingen miljoenen mensen in Egypte de straat op om op te roepen tot het aftreden danwel aanblijven van de president. Ook vannacht waren er massaprotesten van Morsi-aanhangers en de oppositie, al zijn de protesten van de oppositie volgens persbureau Reuters groter. Gisteren vielen er zeven doden bij confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morsi.

‘Morsi’s ‘Mubarak-moment’

Bij bijeenkomsten van Morsi-voorstanders is de afgelopen dagen opgeroepen tot martelaarschap voor de “legitimiteit van de president”, zegt onze correspondent Gert Van Langendonck. De speech van Morsi is volgens hem een signaal naar zijn achterban dat het moment gekomen is.

Van Langendonck:

“Dit is Morsi’s ‘Mubarak-moment’. De bal ligt nu in het kamp van het leger. Toen Mubarak op 10 februari een speech gaf waarin hij niet zijn ontslag aanbood, was hij de volgende dag door het leger opzij geschoven.”

Op 10 februari hield de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) een vergadering zonder president Mubarak, wat ongebruikelijk was, aldus Van Langendonck. De volgende dag was Mubarak afgezet. Afgelopen maandag al hield SCAF een vergadering waar Morsi niet bij was.  Van Langendonck:

“Morsi heeft voor de confrontatie gekozen in plaats van het compromis, wellicht omdat hij weinig voordeel zag in een compromis. Maar hij heeft daarmee ook de levens in gevaar gebracht van veel van zijn aanhangers die de voorbije dagen zijn opgeroepen om zich als martelaars op te werpen in een strijd die niet meer te winnen lijkt.”

    • Eva de Valk