Dijsselbloem en EU willen stabiliteit in Portugal na politieke crisis

De huidige politieke situatie in Portugal baart minister Dijsselbloem van financiën zorgen. De regering van Pedro Passos Coelho dreigt om te vallen na het vertrek van twee ministers. Daarmee dreigt Portugal ook het steunpakket van de EU en het IMF mis te lopen.

Minister-president Pedro Passos Coelho. Foto AFP/Patricia de Melo Moreira

De huidige politieke situatie in Portugal baart minister Dijsselbloem van Financiën zorgen. De regering van Pedro Passos Coelho dreigt om te vallen na het vertrek van twee ministers. Daarmee dreigt Portugal ook het steunpakket van de EU en het IMF mis te lopen.

Vitor Gaspar, de minister van financiën in Portugal, vertrok maandag naar eigen zeggen vanwege de tanende steun voor de bezuinigingsplannen. Een dag later bood ook de minister van buitenlandse zaken en leider van de conservatieve partij Paulo Portas zijn ontslag aan.

Meer ministers zouden willen opstappen

Volgens persbureau Reuters zouden nu ook minister van landbouw, Assuncao Cristas, en minister van sociale zaken, Pedro Mota Soares, in navolging van hun partijleider Paulo Portas willen aftreden. Minister-president Passos Coelho wil het aftreden van coalitiegenoot Portas nog niet accepteren en gaat met hem in gesprek.

De coalitie moet overeind blijven om de bezuinigingen door te kunnen zetten die door de EU en het IMF zijn geëist in ruil voor een steunpakket van in totaal 78 miljard euro. Er is in het land veel weerstand tegen de bezuinigingen, de werkloosheid in het land blijft op 17,6 procent.

Dijsselbloem maakt zich zorgen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens voorzitter van de Eurogroep, deed volgens de NOS vandaag een oproep in de Tweede Kamer aan Portugal om door te gaan met hervormen en bezuinigen. “Politieke stabiliteit is daarbij een cruciale factor”, zei hij.

Vanuit Brussel kwam eenzelfde verzoek. De Europese Commissie zegt:

“Deze delicate situatie vereist een groot gevoel van verantwoordelijkheid van de kant van alle politieke partijen en hun leiders. De situatie moet zo snel mogelijk worden opgehelderd.”

Vanwege de politieke onzekerheid is de rente op langlopende Portugese staatsobligaties vandaag korte tijd opgelopen tot meer dan acht procent, volgens financieel persbureau Bloomberg. Door de stijging van bijna 1,3 procentpunt bereikt de rente haar hoogste niveau sinds eind november. Een niveau van meer dan zes procent wordt door veel economen als onhoudbaar beschouwd.

Een hogere rente heeft tot gevolg dat Portugal meer geld moet betalen bij het financieren van de staatsschuld. “Op lange termijn bestaat het risico dat Portugal extra noodsteun nodig heeft”, stelt een beleggingsstrateeg van de Duitse Commerzbank. Het Zuid-Europese land kreeg tot dusver al 66 miljard euro aan Europese steun.

    • Alex van der Hulst