Columnist gearresteerd voor stalken topeconoom

Econoom en columnist Heleen Mees is maandagavond in haar woonplaats New York gearresteerd op verdenking van stalking en bedreiging van de Brits-Nederlandse topman van Citigroup Willem Buiter. Dat melden Amerikaanse media.

De 44-jarige Mees, oprichter van de feministische beweging Women on Top, zou Buiter (63) in twee jaar tijd duizend mails hebben gestuurd. Sommige bevatten naaktfoto’s van haarzelf. Uit de Daily News valt op te maken dat Mees niet kon verkroppen dat haar verhouding met Buiter door hem werd verbroken.

Mees, columnist van het FD en eerder van deze krant, zou ook de vrouw en kinderen van Buiter hebben bedreigd. De rechter in New York heeft een borgsom vastgesteld van 5.000 dollar, met als voorwaarde dat Mees geen contact meer opneemt met Buiter. Volgens de advocaat van Mees, Vaneskha Hyacinthe, hadden de twee een langdurige relatie en kunnen de mails worden geïnterpreteerd als normaal wederzijds contact.

In haar vorig jaar verschenen proefschrift over China bedankt Mees Buiter voor zijn hulp bij haar promotie. De ontmoeting met Buiter in 2008, schrijft Mees, was de eerste „tastbare” stap in haar promotie.