Beving in Groningen, Kamp op bezoek

Noord-Groningen is vannacht even na één uur opnieuw opgeschrikt door een aardschok als gevolg van de gaswinning. De beving had een kracht van 3.0 op de schaal van Richter en valt daarmee onder de „zwaardere aardbevingen” in het gebied, aldus Bernard Dost van het KNMI.

De NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning, heeft diverse schademeldingen ontvangen. Het betreft vooral scheuren in muren en pleisterwerk.

Het epicentrum van de beving lag bij Garrelsweer, gemeente Loppersum. De beving deed zich voor op drie kilometer diepte. De beving is tot in de wijde omtrek gevoeld, blijkt uit meldingen op Twitter, onder meer in de stad Groningen, Uithuizen, Appingedam en Hoogezand-Sappemeer.

Tot nu toe was de zwaarste ‘gasbeving’ in Huizinge, afgelopen augustus, met een kracht van 3.6. De bevingen worden talrijker en zwaarder, waarschuwde het Staatstoezicht op de Mijnen in januari, mogelijk tot een kracht van vijf op de schaal van Richter.

Juist vandaag bezoekt minister Kamp (Economische Zaken, VVD) Noord-Groningen om bestuurders en bewoners bij te praten over zijn onderzoeken naar het verband tussen bevingen en gaswinning. Advies van het Staatstoezicht om minder gas te winnen, sloeg hij tot nu toe in de wind.