‘Belgische koning Albert II abdiceert’ - toespraak om 18.00 uur

De Belgische Koning Albert II in februari van dit jaar.
De Belgische Koning Albert II in februari van dit jaar. Foto ANP / Jerry van Lampen

De Belgische koning Albert II spreekt vanavond om 18.00 uur het land toe in een televisietoespraak. Dat melden Belgische media, die er al zeker van zijn dat hij zijn aftreden bekend gaat maken.

De 79-jarige Albert II is de zesde koning der Belgen. Hij volgde in augustus 1993 zijn broer Boudewijn op na diens overlijden. Prins Filip (53) is troonopvolger. Volgens VTM Nieuws heeft ALbert om 13.15 uur het kernkabinet al bij zich geroepen en wordt door bronnen binnen de regering de abdicatie al bevestigd.

Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS Koning Albert II doet afstand van troon. Dat heeft redactie van VTM NIEUWS uit verschillende bronnen vernomen

Ook De Standaard weet, via de kabinetschef van de vicepremier, dat de koning zijn aftreden bekend gaat maken. Op de vraag aan de kabinetschef of dat de inhoud van de toespraak zal zijn, was het antwoord:

“Dat kan je zelf ook wel raden, zeker?”

‘Troonswisseling op 21 juli, om gezondheidsredenen’

In België wordt al enige tijd gespeculeerd over het aftreden van de koning, iets wat ook weer aangewakkerd werd toen Beatrix hier afstand deed van de troon. In het gesprek dat Albert II vanmiddag met het kernkabinet had, heeft hij volgens De Standaard gezegd dat hij aftreedt om gezondheidsredenen.

De toespraak wordt vanmiddag uitgezonden op de vier grote televisiezenders en hun radiostations. Een kwartier later volgt een verklaring van premier Elio Di Rupo.

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Koning Albert II zal een toespraak houden om 18u. Na afloop om 18u15 leg ik een verklaring af in aanwezigheid van het Kernkabinet

Er zou ook al een datum van aftreden zijn: 21 juli. Op die datum in 1831 legde Leopold als eerste koning der Belgen de eed op de grondwet af.