In beeld

Belgische koning Albert zwaait af

Er werd al maandenlang over gespeculeerd; iedereen wist dat hij moe was, hij voelde zich te oud worden. Vandaag maakte de 79-jarige Koning van België Albert II dan officieel bekend dat hij abdiceert op 21 juli aanstaande. Albert kwam, nadat hij de troon had bestegen te boek te staan als een vlotte koning, zeker in vergelijking met zijn voorganger Boudewijn. In de afgelopen jaren kampte hij steeds vaker met gezondheidsproblemen. "Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik zou willen doen."
Koning Albert en koningin Paola voor het koninklijk kasteel van Laken.
AFP / Dirk Waem
Koningin Paola, koning Albert (midden) en prinses Mathilde moedigen het Belgische elftal aan tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.
Reuters / Francois Lenoir
Koning Albert II (R), kroonprins Filip en prinses Mathilde tijdens een receptie op het koninklijk kasteel van Laken vorige maand.
AFP / Eric Lalmand
Koning Albert tijdens de inhuldiging van het monument 'Vindictive' in Oostende. In mei was het 95 jaar geleden dat de Britten probeerden de Oostendse haven te blokkeren om de toegang tot de Noordzee te belemmeren voor de Duitse onderzeeboten.
Reuters / Laurent Dubrule
Koning Albert II bezocht in juni het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in Zwijnaarde.
AFP / Virginie Lefour
Koning Albert en zijn koningin Paola in mei bij het Oostende voor Anker maritiem festival waar ze onder meer 170 schepen tentoongesteld zagen.
Reuters / Laurent Dubrule
Foto van 15 juni 1950 met de dan nog prins Albert, kroonprins Boudewijn, prinses van Rethy, koning Leopold, prinses Charlotte en vooraan prinses van Rethy.
Archief
Premier Wim Kok met koning Albert II en de Belgische premier Jean-Luc Dehaene tijdens de receptie van de Prijs der Nederlandse Letteren waarbij Harry Mulisch werd uitgeroepen tot winnaar in 1995.
Archief
15 april 1961: prins Albert and prinses Paola samen met hun jarige zoon Filip in de tuin van het Kasteel Belvédere.
EPA / BELGA FILES / HO / fob
Foto van 31 maart 1980 van de Belgische en Nederlandse koninklijke familie met van rechts naar links prinses Paola, koning Boudewijn, koningin Beatrix, prins Claus, koningin Fabiola en prins Albert.
ANP
Familieportret uit januari 2002 genomen in Brussel. Staand vlnr: prinses Maria-Laura, prins Lorenz, prinses Astrid, prins Filip, prinses Mathilde met haar eerste kindje prinses Elisabeth, koningin Fabiola, prins Laurent en prins Amadeo. Zittend vlnr: Prins Joachim, koningin Paola, koning Albert en prinses Louisa-Maria.
ANP / EPA / BELGA / Olivier Hoslet
Oktober 2001: koning Albert ontmoet de Russische president Vladimir Poetin in het koninklijk paleis in Brussel. Poetin was in Brussel vanwege gesprekken met de EU-leiders en NAVO secretaris-generaal George Robertson omtrent de oorlog tegen terrorisme na de aanslagen van 11 september in de VS.
ANP / EPA / ITAR-TASS POOL
Vrolijk moment tussen koning Albert (r) koningin Beatrix tijdens hun bezoek aan de Amsterdamse ArenA in april 2000. Het is een van de stadions waar tijdens Euro 2000 gevoetbald zou worden. Nederland en België organiseerden dat jaar gezamenlijk het EK Voetbal.
ANP / Marcel Antonisse
Koningin Paola en koning Albert paraat voor een persmoment op het koninklijke kasteel in Laeken.
ANP / EPA / Dirk Waem