Begin Julidans ontregelt

Julidans Alaska (G. Heiborn) en You (K. Hiorthøy & L. Östberg). Gezien 2/7, A'dam; Herhaling 3/7 www.julidans.nl ***

Julidans weerspiegelt een werkelijkheid die zich onttrekt aan regels en ordening, sprak Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, bij de opening. Dat geldt zeker voor de eerste twee voorstellingen: dat zijn ‘dansvoorstellingen’ waarin de dans weinig voorstelt. In Alaska laat de Zweedse theater- en filmmaakster Gunilla Heilborn elf dansers/performers van GöteborgsOperans Danskompani bijeenkomen om zich te laten informeren over Alaska, een plek waar ze ‘vrij’ hopen te kunnen zijn. De gecultiveerde lulligheid van de gelukszoekers, hun suffe groepsdansjes en met dunne stemmetjes gezongen liedjes zijn te flauw om te boeien – eigenlijk volstaat het korte filmpje van Heilborn.

Veel sterker is de prelude You van Hiorthøy en Östberg. In een ruimte vol ranke berkenstammen nemen zij onze neiging op de hak om alles als project op te vatten. Het publiek (de you uit de titel) krijgt projecten voorgeschoteld, met het verzoek die uit te voeren. Een Attenborough-documentaire, of een neoklassiek ballet, een spookrit of ‘een levenslange, epische mislukking’. Dat laatste is nog een behoorlijke kluif: voor je het weet, sláág je erin.

Mislukken moet. Prikkelende boodschap om het festival mee te beginnen.

    • Francine van der Wiel