Australische Orica GreenEdge wint ploegentijdrit

Orica GreenEdge won de ploegentijdrit in de Tour de France Simon Gerrans is de nieuwe klassementsleider De Nederlandse ploegen vielen tegen

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redactie Sport

De vierde etappe in de Tour de France, een ploegentijdrit in Nice, is verrassend gewonnen door Orica GreenEdge. De Australische ploeg deed 25.56 minuten over het parcours van 25 kilometer. Daarmee was GreenEdge één seconde sneller dan de nummer twee, het Vlaamse Omega Pharma-Quickstep.

Halverwege kwam Omega Pharma nog als snelste door, maar GreenEdge wist de achterstand goed te maken in de tweede helft van de tijdrit.

Door de zege is de Australiër Simon Gerrans, die woensdag ook al de derde etappe in de Tour won, de nieuwe drager van de gele trui. Hij was de hoogst gekwalificeerde renner van GreenEdge voorafgaand aan de etappe. Gerrans leidt het klassement voor zijn ploeggenoten Daryl Impey en Michal Alblasini.

De Belg Jan Bakelants, tot gisteren leider in het klassement, kwam met zijn ploeg RadioShack op bijna een halve minuut van Gerrans binnen en viel terug in het klassement.

GreenEdge behoorde vooraf niet tot de favorieten voor de winst in de ploegentijdrit. Teams als Sky, BMC en Omega Pharma, vorig jaar winnaar van de eerste wereldtitel ploegentijdrit, werden meer kansen toebedeeld.

Sky, de ploeg van kopman en favoriet voor de eindzege Chris Froome, moest drie seconden toegeven op GreenEdge.

De Australische ploeg, met twee etappezeges vooralsnog de succesvolste formatie in de Tour, kwam aan het begin van de Tour nog in het nieuws doordat een ploegbus tegen de finishboog was aangereden en vast kwam te zitten. De eindstreep van de eerste etappe dreigde daardoor te moeten worden verlegd. De bus kon uiteindelijk op tijd worden afgevoerd, maar GreenEdge kreeg daar wel een boete voor van 2.000 Zwitserse franc (ongeveer 1.600 euro; de boete is in francs, omdat wielerunie UCI in Zwitserland zetelt).

De Nederlandse ploegen vielen tegen. Vacansoleil-DCM deed het nog het beste op de dertiende plaats, op 33 seconden van GreenEdge. Belkin, van kopman Bauke Mollema, eindige op de veertiende plaats met een achterstand van 37 seconden op de winnaar.

De derde Nederlandse ploeg, Argos Shimano, werd laatste met een achterstand van 1 minuut en 47 seconden.

De etappe van vandaag lijkt ideaal voor de sprinters in het peloton. De rit van bijna 230 kilometer voert de renners van Cagnes-sur-Mer naar Marseille, langs de Franse zuidkust.