AnsaldoBreda krijgt Fyra-rapporten van NS niet in handen

Topman van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda, Maurizio Manfellotto. Foto ANP / Jerry Lampen

De Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda krijgt de rapporten van de NS niet in handen waarin de technische problemen van de Fyra staan beschreven. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht vanmiddag bepaald volgens de NOS.

De Fyra werd in januari na aanhoudende problemen uit de dienstregeling genomen. De fabrikant wil de treinen echter gewoon leveren en was naar de rechter gestapt omdat de NS weigerde inzage te geven in de betreffende rapporten. Op basis van de gegevens die erin staan werd door de NS, in navolging van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, besloten te stoppen met de Fyra. De NS heeft verklaard dat de rapporten voor intern gebruik waren, en niet openbaar.

AnsaldoBreda eiste verder in de zaak dat er een commissie van onafhankelijke deskundigen zou komen om de rapporten te bekijken. Ook wilde AnsaldoBreda afdwingen dat NS en NMBS geen nieuwe overeenkomsten met derden kunnen aangaan. Deze eisen zijn door de rechter afgewezen. De motivering van de rechtbank bij het vonnis volgt over enkele dagen.

    • Annemarie Coevert