Amerikaanse drone doodt 17 vermoedelijke rebellen in Pakistan

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif, hier sprekend in Islamabad op 8 juni, zei bij zijn aantreden de droneaanvallen van de VS af te keuren. Foto AP/ Anjum Naveed

Zeventien vermoedelijke islamitische rebellen zijn vanochtend om het leven gekomen bij een droneaanval van de Verenigde Staten in het noordwesten van Pakistan. Dat melden autoriteiten bij de Pakistaanse inlichtingendienst. Het is een van de dodelijkste droneaanvallen van de VS in Pakistan in de laatste jaren.

De militanten op wie de aanval gericht was, zouden deel uit hebben gemaakt van het Afghaanse Haqqani-netwerk, schrijft persbureau AP. Dat netwerk is volgens Amerikaanse autoriteiten een van de gevaarlijkste militante bewegingen die in gevecht zijn met Amerikaanse troepen in Afghanistan. De aanval vond plaats in het Sarai Darpa Khelgebied, dicht bij Afghanistan.


Grotere kaart weergeven

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pakistan heeft haar onvrede geuit over de nieuwe droneaanval. Droneaanvallen zijn in het land al tijden een ergernis voor de regering. Ze zijn “contraproductief”, zei het ministerie in een verklaring:

“De Pakistaanse regering heeft constant laten blijken dat droneaanvallen contraproductief zijn, levens van onschuldige burgers kosten en humanitaire gevolgen en gevolgen voor de mensenrechten hebben. Deze droneaanvallen hebben een negatieve impact op de gemeenschappelijke wens van beide landen om voor een nette en coöperatieve relatie te zorgen en om vrede en stabiliteit in de regio te verzekeren.”

Sharif: aanvallen versterken anti-Amerikaanse sentiment

De nieuwe Pakistaanse premier Nawaz Sharif zei begin vorige maand in zijn rede tot het parlement dat de aanvallen de soevereiniteit van het land schenden en dat ze moesten stoppen. Een Pakistaanse rechtbank bestempelde de droneaanvallen onlangs als een oorlogsmisdaad. Van diverse kanten wordt de regering aangeraden de drones uit de lucht te schieten.

De aanvallen versterken volgens Sharif het anti-Amerikaanse sentiment onder de bevolking. De drones doden volgens een groot deel van hen veel onschuldige burgers in de tribale gebieden. De VS wijzen er steeds op dat de aanvallen alleen gericht zijn tegen militanten die een bedreiging vormen voor het Westen. De Amerikaanse president Barack Obama liet eerder weten de inzet van drones te zullen beperken. De onbemande vliegtuigjes zouden alleen nog worden gebruikt als er acuut gevaar dreigt voor de VS dat niet op een andere manier uit te schakelen valt.

    • Frank Huiskamp