Zorgen om jonge balkonstunters

Vanaf je balkon in het zwembad duiken, of van het ene naar het andere balkon springen. Dat is ‘balconing’.

Het is niet alleen populair, het is ook gevaarlijk. Elke zomer gaat het tientallen keren mis, vooral op populaire feestbestemmingen zoals het Spaanse Lloret de Mar.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich ernstig zorgen en waarschuwt vakantiegangers om voorzichtig te zijn, zeker als ze alcohol hebben gedronken.

De Nederlandse ambassade in de Bulgaarse hoofdstad Sofia zal de komende tijd andere ambassades in vakantielanden benaderen om te inventariseren hoe groot het probleem is. Zondagnacht kwam een Nederlandse jongen om nadat hij in de Bulgaarse badplaats Sunny Beach (Slanchev Bryag) van het balkon van zijn hotel viel. Niet veel eerder kwam daar op eenzelfde manier een Brit om het leven. Een Duitser raakte zwaargewond. In deze drie gevallen was er volgens de regionale politie geen sprake van ‘balconing’. Vorig jaar kwamen in Sunny Beach zeven toeristen om het leven na een val van het balkon.

    • Christiaan Pelgrim