'Zoef de Haas' was Ruud Krol te snel af

Bent Schmidt-Hansen was om zijn snelheid populair bij de PSV-fans die ‘Zoef zoef’ riepen als hij langs de zijlijn snelde.

DEN HAAG: Holland Sport - PSV 0-0. De PSV-spelers BENT SCHMIDT-HANSEN (l) en medespeler. [PERSOON ONBEKEND, red.]

Een paar jaar nadat Bent Schmidt-Hansen in 1967 zijn debuut maakte bij PSV, noemden de supporters hem al liefkozend ‘Zoef de Haas’. Zoef, een hoofdrolspeler in de tv-kinderserie De Fabeltjeskrant, was razendsnel. Schmidt-Hansen ook. ‘Zoef-Zoef’, riep het publiek als de blonde Deense aanvaller weer eens op rechts met de bal langs de zijlijn rende op weg naar het vijandelijke doel, zijn tegenstander verslagen achter zich latend.

Het gebeurde dat Ajax tegen PSV rechtsback Wim Suurbier naar links verhuisde omdat hij sneller was dan linksback Ruud Krol en Ajax zo beter bestand was tegen de bevliegingen van Schmidt-Hansen. De gisteren op 66-jarige leeftijd overleden Deen speelde tussen 1967 en 1975 in totaal 204 competitieduels voor PSV, waarin hij 52 keer scoorde.

Schmidt-Hansen was de tweede Deen in dienst van PSV. De eerste was Ole Sørensen, die van 1966 tot 1968 het rood-witte tenue droeg. Tussen 1968 en 1970 speelde de Deen Kresten Bjerre bij PSV, van 1970 tot 1973 diens landgenoot Henning Munk Jensen. In de jaren zeventig had PSV ook drie Zweden: Ralf Edström, Björn Nordqvist en Peter Dahlqvist. Toenmalig PSV-secretaris Ben van Gelder was gecharmeerd van de Scandinaviërs. Hij prees hun professionaliteit en hun goede aanpassingsvermogen. Zo sprak Schmidt-Hansen snel Nederlands, dat hij beter onder de knie had dan veel Nederlandse PSV’ers.

Schmidt Hansen was een belangrijke pion bij PSV dat met trainer Kees Rijvers, doelman Jan van Beveren, schutter Willy van der Kuijlen en kopspecialist Edström succesrijk was en in 1975 de eerste landstitel sinds 1963 behaalde.

Schmidt Hansen, geboren in Horsens, speelde negen interlands voor Denemarken. In de laatste jaren van zijn carrière kreeg hij steeds meer last van zijn rug. Op zijn tweeëndertigste stopte hij met voetbal. De laatste levensjaren ging zijn gezondheid sterk achteruit. Volgens de Deense krant Horsens Folkeblad overleed hij na een knieoperatie waarbij zich complicaties voordeden.

    • Guido de Vries