Maasstad Ziekenhuis roept 1800 patiënten terug om Hepatitis

De hoofdingang van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het Maasstad Ziekenhuis roept achttienhonderd patiënten terug omdat ze mogelijk zijn besmet met Hepatitis. Het spoelwater dat bij hun maag- of darmonderzoeken is gebruikt voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften, meldt het Rotterdamse ziekenhuis vanmiddag.

De kans dat patiënten daadwerkelijk zijn besmet is volgens het ziekenhuis erg klein, maar het is niet uit te sluiten dat een virus van de ene op een andere patiënt is overgegaan. Het waterspoelsysteem voldeed tussen 4 oktober vorig jaar en 14 juni dit jaar niet aan de eisen. Daarom worden voor de zekerheid alle patiënten die in die periode een endoscopie in het maag-, darm- en levercentrum ondergingen teruggeroepen.

De patiënten krijgen een brief. Ook is een helpdesk ingericht waar deskundigen hun vragen kunnen beantwoorden. Met een bloedonderzoek wordt nagegaan of zij geelzucht hebben.

Het spoelsysteem voldoet inmiddels weer aan de veiligheidsvoorschriften. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht. Verder zijn huisartsen in de regio geïnformeerd.

Hepatitis C is een leverziekte, veroorzaakt door een virus en overgebracht via bloedcontact. De ziekte kan leverontsteking en geelzucht veroorzaken, en uiteindelijk resulteren in levercirrose of leverkanker. In Nederland zijn er circa 50.000 patiënten. De ziekte is een van de voornaamste redenen voor levertransplantatie.

Het Maasstad Ziekenhuis raakte eerder in opspraak door een uitbraak van de klebsiellabacterie. Een onderzoekscommissie concludeerde in maart vorig jaar dat door de lakse aanpak onnodig veel mensen besmet zijn geraakt. Richtlijnen werden genegeerd en de besmette afdeling intensive care bleef te lang in bedrijf. Ruim honderd mensen raakten besmet, van wie er 28 overleden. Naar aanleiding van de besmetting stapte directeur Paul Smits op. (Novum)