Zeehond nummer 3172

Ik was hem vergeten, maar bij het opruimen van de museumvriezer kwam hij samen met zijn verhaal uit het ijs: de kop van een zeehond (Phoca vitulina) die op 12 december 2000 dood aanspoelde op het strand van Rockanje.

We hadden toen nog nauwelijks zeehonden uit de Delta in de museumcollectie. Daarom reed ik op die winterdag naar Rockanje. Vanaf de duinovergang zag ik hem in de verte liggen.

Om gezeul met het kadaver te voorkomen, stuurde ik mijn gloednieuwe Volkswagen Polo Variant opgewekt het strand op. Dat kon toen nog. Het ‘harde’ strand bleek drijfzand te zijn en weldra stond ik muurvast. Precies op tijd – toen de golven al met het opkomende tij op de motorkap sloegen – trok een bergingsbedrijf mijn auto uit het slik. De zeehond bleek verrot en ik verzamelde uiteindelijk slechts de kop en het feloranje staartmerk met nummer 3172.

Sophie Brasseur, van onderzoeksinstituut Imares op Texel, zocht vorige week de gegevens van 3172 voor me op.

Het bleek een mannetje dat in juli 2000 in de zeehondenopvang van Ecomare was geboren. Hij kreeg op 12 oktober 2000 op zee bij Texel de vrijheid. „Blijkbaar is hij ergens in de twee maanden daarna naar de Delta gezwommen en daar aan zijn einde gekomen”, aldus de zeezoogdierkundige.

Van zeehond 3172 wordt nu de schedel bewaard. Mijn Volkswagen kwam uiteindelijk ook vroegtijdig aan zijn eind, tegen Tram 8.

De auteur is bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

    • Kees Moeliker