Frankrijk, Portugal weren vliegtuig uit angst voor vlucht Snowden

De Boliviaanse president Evo Morales praat met de media, terwijl hij wacht op zijn vlucht op het vliegveld van Wenen. Foto Reuters/ Heinz-Peter Bader

Het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales - onderweg van Rusland naar Bolivia - is vanavond omgeleid. Frankrijk en Portugal weigerden het toestel toe te laten tot hun luchtruim, mogelijk vanwege het vermoeden dat Edward Snowden aan boord zou zijn.

Dat heeft een Boliviaanse minister aan persbureau AP laten weten. Volgens hem is het onzin dat Snowden aan boord zou zijn. Eerder vanavond merkten luisteraars van het internationale luchtvaartcommunicatie al op dat het vliegtuig een opmerkelijke koers volgde.

Twitter avatar FMCnl FMCnl Interesting flight out of Moscow to Bolivia Bolivia Air Force, Falcon 900EX tail nr FAB-001 #Morales or also #Snowden http://t.co/UxfcasoBIN

Update 7.00: Inmiddels hebben zowel Frankrijk als Portugal Morales’ vliegtuig het groene licht gegeven door hun luchtruim te vliegen. De president zal vandaag zijn reis naar de Boliviaanse hoofdstad La Paz voortzetten, schrijft persbureau AFP.

De onvoorziene landing die op de luchthaven van Wenen werd gemaakt werd echter ingezet vanwege een probleem met de brandstofmeter, blijkt uit het radioverkeer.

    • Lex Boon