Van der Heijdens roman De Helleveeg naar witte doek

De nieuwste roman van A. F. Th. van der Heijden, De Helleveeg, wordt verfilmd. Dat maakte uitgeverij De Bezige Bij vandaag bekend.

Producent Matthijs van Heijningen gaat met regisseur André van Duren het boek verfilmen. Van der Heijden is zeer blij met de verfilming van zijn roman, zegt hij in een reactie:

“Ik verwacht stellig dat De Helleveeg van André van Duren met haar scherpe nagels door het filmdoek heen zal klauwen.”

Tante Tiny is het ‘ideale filmpersonage’

Volgens regisseur Van Duren is de helleveeg, het personage van tante Tiny, “het ideale filmpersonage”:

“Een femme fatale, knap, met humor en met een meedogenloze tong. Als geboren Brabander, popel ik om de wereld die A.F.Th. van der Heijden in zijn fenomenale boek heeft gecreëerd, op film vast te leggen. De bende van Oss verhuist naar Geldrop, dertig jaar later. De messen zijn verdwenen, tante Tiny heeft andere wapens…”

De Helleveeg verscheen op 30 mei, de dag dat Van der Heijden de P. C. Hooftprijs in ontvangst nam. Vanaf 6 juni lag het boek in de winkel. Met De Helleveeg, over de tante van hoofdpersoon Albert Egberts (Tiny), keert Van der Heijden terug naar zijn cyclus De Tandeloze Tijd, waaraan hij, net als Homo Duplex, al decennia werkt.

NRC Boeken-recensent Arnold Heumakers schreef eerder over De Helleveeg:

“Het belangrijkste verschil met de vorige delen van De Tandeloze Tijd lijkt een verminderde esthetisering te zijn. Hoe laag en beschamend het vertelde ook was, Van der Heijden wist er altijd zoveel mogelijk ‘poëzie’ uit te peuren. Zelfs de meest genante feiten en details konden zo luister krijgen: alle ‘modder’ werd omgetoverd in ‘goud’, volgens het bekende alchemistische recept van Baudelaire.”

Maar, vroeg Heumakers zich af, waar zit het goud in de nieuwe roman?

“Het is alsof de schrijver zich nu heeft neergelegd bij de deprimerende aard van wat hij te vertellen heeft. Sterker, hij doet er een schepje bovenop. Lezen we in De Gevarendriehoek nog over de ‘ietwat venijnige tante Tiny’, in De Helleveeg zien we haar tekeer gaan als een hysterisch monster van wrok en wraakzucht.”

Eerder maakten Van Heijningen en Van Duren samen de films De Bende van Oss en Kees de Jongen. Van Heijningen verfilmde al eerder een boek van Van der Heijden uit 1996, Advocaat van de Hanen. De voorganger van De Helleveeg, Tonio, wordt ook verfilmd.

    • Judith Laanen