Uitgelicht

Film

Cold Mountain (Anthony Minghella, 2003, VS). Naar gelijknamig boek van Charles Frazier, een drama dat plechtig en pittoresk moraliseert. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog deserteert Jude Law om terug te kunnen lopen naar zijn geliefde Nicole Kidman op een afgelegen boerderij. BBC 2, 00.20-02.45u.

Informatief

Drogen: Amerikas längster Krieg. Amerikaanse documentaire The House I Live In uit 2012 van Eugene Jarecki, over Amerikaans drugsbeleid. In de afgelopen veertig jaar heeft de War On Drugs vijfenveertig miljoen arrestaties opgeleverd. Nergens zitten meer mensen in de gevangenis dan in de VS; het overgrote deel is arm en zwart. Er zitten meer jonge zwarten in de gevangenis dan er naar college gaan. Jarecki stelt dat deze oorlog niet draait om drugs, maar om racisme. Arte, 20.15-22.00u.

Koppen XL: Hoe veilig zijn cruiseschepen? Reportage over de veiligheidsmaatregelen aan boord van cruiseschepen sinds de ramp met de Costa Concordia. Cruisemaatschappijen investeren sindsdien in meer veiligheid. Op het aantal passagiers lijkt de scheepsramp geen invloed te hebben gehad: in plaats van een terugval zou het aantal belangstellenden voor een zeereis gestegen zijn. Eén, 21.10-21.45u.

Close up: 100 Films & a Funeral. Herhaling van documentaire uit 2008 over opkomst en ondergang van de Europese filmstudio PolyGram Filmed Entertainment, die in de jaren negentig een aantal succesvolle films maakte die konden wedijveren met Hollywoodproducties: ‘Dead Man Walking’, ‘The Usual Suspects’, ‘Trainspotting’ en ‘Four Weddings and a Funeral’. Net voordat de studio de kaskraker ‘Notting Hill’ zou uitbrengen, werd PFE door eigenaar Philips aan Hollywood verkocht. Ned.2, 23.00-00.25u.

Imagine... McCullin. Portret van de Britse oorlogsfotograaf Don McCullin (1935), die vertelt over zijn leven in oorlogsgebieden: van zijn eerste opdracht, het fotograferen van gewelddadige jeugdbendes in het Londense Finsbury Park (de buurt waar hij geboren is), tot zijn verslaggeving over de grote internationale conflicten van de afgelopen halve eeuw. Hij getuigt van zijn afkeer van het vernietigen van levens en vertelt over de adrenalinerush als de kogels om z’n oren vliegen. BBC 1, 23.35-01.10u.

Radio

De Avonden. Een parel in de kroon van de omroep, maar een anomalie op Radio 6, de zender voor soul en jazz – ook al besteedt men hier in het eerste uur aandacht aan muziek. Vandaag praat Maarten Westerveen met zangeres Emmylou Harris en gitarist Rodney Crowell, die in de jaren zeventig een aantal prachtige platen maakten en afgelopen mei hun hernieuwde samenwerking lieten horen tijdens een Europese toernee. Radio 6, 21.02-23.00u.