een opvallend lage hartslag

Team Belkin tijdens de ploegentijdrit Foto ANP / Bas Czerwinski

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/64281261[/strava]

Normaal gaat de hartslag van een renner flink omhoog tijdens de uiterste inspanningen van een ploegentijdrit, Ten Dam concludeert na afloop dat zijn maximum hartslag vandaag opvallend laag was.

“Een maximum van 183 is niet hoog, zeker wanneer je ziet dat ik twee dagen ervoor nog een maximum van 193 heb. Dat is dan weer behoorlijk hoog voor mijn doen, maar dat kan met de hitte te maken hebben gehad. Gedurende de Tour zul je zien dat mijn maximum hartslag lager wordt, dat heeft met vermoeidheid te maken. Misschien was het maximum vandaag wat lager omdat je op zo’n tijdritfiets toch wat opgefrommeld zit.”

Grafiek hartslag e.a.

De hartslag (in rood), het hoogteverschil in groen en de snelheid van Laurens ten Dam tijdens de ploegentijdrit. bron: Strava

Over de veertiende plek van zijn team (op 37 seconden van winnaar Orica-GreenEdge) is hij niet tevreden, maar meer zat er volgens hem vandaag niet in.

Laurens ten Dam zet niet alles op Strava. “Vanochtend heb ik nog veertig kilometer getraind”, zegt hij. “Daarna hebben we met het team het parcours gereden, ik heb nog een uur op de rollen gezeten en na de tijdrit zijn we terug naar het hotel gefietst.”

Zijn teller ziet Ten Dam niet tijdens een ploegentijdrit, hij ziet dus achteraf pas dat ze gemiddeld 53,8 km/u reden.

“Je moet echt op de renner voor je letten. Tijdens een normale rit kijk ik nog weleens naar mijn hartslag of hoe ver het nog is, maar vandaag moest ik het achterwiel van mijn voorganger in de gaten houden. Je kunt niet hebben dat je valt omdat je op je teller zit te kijken.”

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.

    • Alex van der Hulst