Terugkijken: De Posttrein - zo rijd je een ploegentijdrit

De Posttrein Foto AFP

Vandaag staat de ploegentijdrit op het programma in de Tour de France. In het verleden was er één ploeg ongenaakbaar in deze discipline: de TI-Raleighploeg van Peter Post. Niemand fietste harder.

Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk, Henk Lubberding, Bert Oosterbosch, Johan van der Velde en vele anderen vormden samen De Posttrein in 1980. In dat jaar won de ploeg van Peter Post maar liefst elf ritten in de Tour de France, waaronder de twee ploegentijdritten.

TI-Raleigh was niet te verslaan. De ploegentijdrit hadden ze tot kunst verheven. Ze gingen van dubbele waaier naar enkele waaier. Niemand reed te hard en de zwakkere schakels reden zich helemaal op in dienst van het team.

Over die twee tijdritten in 1980, de techniek van de ploegentijdrit, de fout in de eerste ploegentijdrit en de tactiek van de tweede ploegentijdrit wordt verteld in de mooie NOS-documentaire De Posttrein. Het definitieve verhaal, want Peter Post en Gerrie Knetemann zijn inmiddels overleden en Jan Raas mijdt de publiciteit.

Bekijk hier hoe Vacansoleil zich voorbereidde op de ploegentijdrit.

    • Alex van der Hulst