‘Terrorisme kan ook grappig zijn’

Beatrice de Graaf (Putten, 1976) is hoogleraar Conflict en Veiligheid te Leiden en treedt als terrorisme-expert geregeld op in Pauw & Witteman. Zij schreef Theater van de angst, over de strijd tegen terrorisme, en Gevaarlijke vrouwen, over terroristes als Ulrike Meinhoff en Tanja Nijmeijer.

De Graaf: „Ik wil laten zien hoe de samenleving tegen terroristen aankijkt; hoe terroristen tegen de samenleving aankijken; hoe dat is veranderd sinds de jaren zeventig; hoe Nederland daarin verschilt van andere landen.

„Ik ga het ook hebben over de rol van televisie bij terrorisme; ze hebben toch publiek nodig. Ten tijde van de Molukse treinkaping en de RAF had je nauwelijks beeld, nu is van iedere terreurdaad een overvloed aan beeld voor handen.

„Ik denk dat Wilfried de Jong mij gaat vragen waarom ik dat allemaal interessant vind en daar zie ik erg tegenop. Mijn onderzoek moet centraal staan, niet ik. Ik weet het wel een beetje: ik ben geboren in Putten, mijn vader zit in de Stichting Oktober 1944, die de Duitse vergeldingsactie herdenkt waarbij 52 Puttenaren zijn vermoord. Dat heb ik duidelijk meegekregen van thuis: de waarde van het herinneren van oorlog en geweld, en wat dat herinneren betekent voor de slachtoffers.

„Kortom, het wordt een enige avond. Trouwens, het knullige van terroristen kan ook hilarisch zijn.”