Snowden vraagt ook asiel in Nederland

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft gisteravond asielverzoeken verstuurd naar 19 landen, waaronder Nederland. Dat heeft WikiLeaks bekendgemaakt in een verklaring op zijn website. Snowden zit al ruim een week vast in de ‘transitruimte’ van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo.

Een juridisch adviseur van WikiLeaks die Snowden bijstaat, gaf de verzoeken op de luchthaven aan een functionaris van het Russische consulaat. Die zou ze doorspelen aan de ambassades van onder meer China, Frankrijk, Ierland, Venezuela, Cuba, Duitsland, Italië, India, Noorwegen en Rusland. De logica achter de lijst is niet duidelijk. Sommige Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland, zijn kwaad over de jongste onthullingen over het afluisteren van hun ambassades. Maar dit geldt bijvoorbeeld niet voor Ierland en Nederland, die bovendien een uitleveringsverdrag met de VS hebben.

President Poetin zei gisteren dat Snowden in Rusland kan blijven, op één voorwaarde. „Hij moet stoppen met zijn werk dat bedoeld is onze Amerikaanse partners te beschadigen, hoe vreemd dit ook uit mijn mond mag klinken.” Vanochtend zei het Kremlin dat Snowden zijn aanvraag heeft ingetrokken na de uitspraken van Poetin. Snowden vroeg eerder asiel in IJsland en Ecuador.

Vanuit de Tweede Kamer is wisselend gereageerd op het nieuws dat Snowden in Nederland asiel heeft gevraagd. Volgens coalitiepartij PvdA zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst daar naar moeten kijken. „Die gang van zaken geldt net zo goed voor een anonieme asielzoeker als voor een wereldberoemde klokkenluider”, zegt Kamerlid Recourt.

Tijdens zijn bezoek aan Tanzania reageerde president Obama gisteren op de verontwaardiging in Europa over de berichten dat de Amerikanen ook ambassades van de Europese Unie afluisteren. „Ik garandeer u dat er in Europese hoofdsteden mensen zijn die, als ze al niet geïnteresseerd zijn in wat ik als ontbijt heb gehad, ten minste willen weten wat mijn gespreksonderwerpen zouden zijn als ik met een van hun leiders praat. Zo opereren veiligheidsdiensten.”