Snowden vraagt asiel aan in 18 landen, waaronder Nederland

Russische jongeren betuigen Snowden hun steun bij de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. Foto AP/Vincent Yu

Edward Snowden heeft gisteren asiel aangevraagd in Rusland zo werd gisteren duidelijk, maar daarnaast ook in een groot aantal andere landen, waaronder Nederland. Dat staat in een bericht dat wikileaks vannacht online plaatste.

De lijst met namen is lang. Het verzoek tot asiel dat is verstuurd bevat een uitleg over het risico dat Snowden naar eigen zeggen loopt als hij aan de VS wordt uitgeleverd, en is gericht aan negentien landen zo blijkt uit het bericht:

“The requests were made to a number of countries including the Republic of Austria, the Plurinational State of Bolivia, the Federative Republic of Brazil, the People’s Republic of China, the Republic of Cuba, the Republic of Finland, the French Republic, the Federal Republic of Germany, the Republic of India, the Italian Republic, the Republic of Ireland, the Kingdom of the Netherlands, the Republic of Nicaragua, the Kingdom of Norway, the Republic of Poland, the Russian Federation, the Kingdom of Spain, the Swiss Confederation and the Bolivarian Republic of Venezuela.”

Update 10.02: De aanvraag voor asiel in Rusland is vanochtend teruggetrokken nadat Poetin hem opriep “te stoppen met het beschadigen van de Amerikaanse partners”. Dat heeft het Kremlin vanochtend verklaard tegenover persbureau Reuters.

De aanvragen zijn eergisteren bezorgd bij het Russische consulaat op de internationale luchthaven vlak buiten Moskou, waar hij nog altijd verblijft, door zijn belangenbehartiger Sarah Harrison. Van daaruit zijn ze bij de betreffende ambassades afgeleverd.

Poetin: hij mag blijven, als hij stopt met lekken

De Russische president Vladimir Poetin zei gisteren dat Snowden in Rusland mag blijven, maar dan moet hij wel stoppen met het lekken van geheime informatie. Snowden moet ophouden met het “schade berokkenen” aan de “Amerikaanse bondgenoten” van het land.

Snowden “is geen Russisch agent”, zei Poetin in tijdens zijn persconferentie. Hij herhaalde dat de Russische inlichtingendiensten niet samenwerken met de voortvluchtige Amerikaan, en dat Snowden zijn eindbestemming moet kiezen en daar vervolgens naartoe moet vertrekken. De Verenigde Staten hebben Snowdens paspoort ingetrokken en sindsdien zou hij in de transit op het vliegveld van Moskou verblijven.

‘Nieuwe onthullingen volgen mogelijk’

Snowden vertrok naar de Russische hoofdstad na eerder in Hong Kong te hebben verbleven, waar hij uit voorzorg naartoe vertrok voor hij naar buiten had gebracht hoe Amerikaanse en Britse geheime diensten massaal inwoners aftappen.

Snowden heeft gistervanavond voor het eerst sinds hij naar Moskou vluchtte van zich laten horen. In een brief aan de president van Ecuador Rafael Correa, ingezien door persbureau Reuters, schrijft hij dat het hem vrij staat met nieuwe onthullingen te komen.

Volgens Snowden vervolgen de Verenigde Staten hem illegaal vanwege zijn onthullingen over hoe de geheime dienst NSA massaal persoonlijke informatie van burgers aftapt:

“Terwijl de maatschappij me heeft gesteund in de onthullingen over dit geheime systeem van onrecht, antwoordde de Amerikaanse regering met een buitengerechtelijke klopjacht, die me mijn familie, mijn vrijheid om te reizen en mijn recht op een vredig leven zonder angst voor illegale agressie heeft gekost.”

Hij bedankt Ecuador voor de hulp die het land hem bood om naar Rusland te komen en voor het bekijken van zijn asielaanvraag:

“Ik blijf vrij om informatie te publiceren die een publiek doel dient. (…) Het maakt niet uit hoeveel dagen mijn leven nog telt, ik blijf strijden tegen onrecht in deze oneerlijke wereld. Als een van die dagen ervoor zorgt dat ik heb bijgedragen aan het gemeenschappelijk belang, dan heeft de wereld dat te danken aan de principes van Ecuador.”

    • Annemarie Coevert