Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Slotervaartziekenhuis beschuldigt Erbudak van zelfverrijking

De huidige leiding van het Slotervaartziekenhuis baseert de beschuldigingen tegen Erbudak op interne onderzoeken na het vertrek van Erbudak.
De huidige leiding van het Slotervaartziekenhuis baseert de beschuldigingen tegen Erbudak op interne onderzoeken na het vertrek van Erbudak. Foto Hollandse Hoogte / Peter Strelitski

Het Slotervaartziekenhuis betwist betalingen die Aysel Erbudak als bestuursvoorzitter heeft gedaan. Bij de rechter in Utrecht probeert het ziekenhuis 1 miljoen terug te vorderen van Simed Health Care, een toeleverancier van het ziekenhuis.

De huidige leiding van het ziekenhuis vermoedt dat Simed als stroman fungeerde bij een investering in Turks vastgoed. De aantijgingen zijn dat het bedrijf Simed in 2008 met hulp van “valse facturen” een privé-schuld van Erbudak op het ziekenhuis heeft afgewenteld, zo blijkt onder meer uit documenten die in bezit zijn van NRC Handelsblad.

Het bedrijf uit Utrecht noemt de beschuldigingen van het Amsterdamse ziekenhuis in een reactie “ongegrond” en “onterecht”. Een jurist van Simed verwerpt de suggestie van “valse” facturen, maar wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Wel zegt het bedrijf te vermoeden dat het hier om zwartmakerij gaat die niet los kan worden gezien van de vete tussen de familie Schram en familie Erbudak rond het Amsterdamse ziekenhuis.

De huidige leiding van het Slotervaartziekenhuis baseert de beschuldigingen tegen Erbudak op interne onderzoeken na het vertrek van Erbudak en wil niet inhoudelijk reageren. Het bedrijf plaatst bij nog meer uitgaven vraagtekens en probeert dit terug te vorderen bij de voormalige bestuursvoorzitter. Ook Erbudak weigert commentaar omdat de zaak onder de rechter is.

Foto ANP / Koen van Weel

Erbudak eerder geschorst na conflict

Erbudak werd eerder dit jaar na een conflict met de commissarissen geschorst. Haar positie was onhoudbaar geworden. Ruzie binnen de top van het ziekenhuis escaleerde nadat grootaandeelhouder en zakenpartner Jan Schram, die zijn fortuin met vastgoed had vergaard, overleed.

Komende donderdag dient voor de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een aandeelhoudersgeschil rond het Slotervaartziekenhuis. Erbudak stelt dat haar familie op onrechtmatige wijze als aandeelhouder buitenspel is gezet. Dat gebeurde door een onverwachte aandelenemissie aan een vehikel van de familieleden van Schram, een vennootschap waarvan niet alle aandeelhouders bekend zijn. De transactie verbeterde de financiële gezondheid van het ziekenhuis nauwelijks.

Erbudak blijkt nimmer salaris te hebben ontvangen toen zij leiding gaf aan het Slotervaartziekenhuis. Eigenaar Jan Schram, die het ziekenhuis in 2006 verwierf en vorig jaar in het ziekenhuis overleed, verzette zich daartegen en regelde dat liever onderhands. De raad van commissarissen was hiervan op de hoogte. Erbudak leefde van voorschotten en pinde met de bedrijfscreditcard van het ziekenhuis. Daarmee deed zij ook privé-uitgaven omdat zij geen inkomen had. Gesaldeerd voor alle uitgaven die het Slotervaart deed, claimt Erbudak nog bijna 1 miljoen euro tegoed te hebben van het ziekenhuis vanwege achterstallige betalingen, zo blijkt uit stukken.

Lees morgen in NRC Handelsblad meer over de beschuldigingen van het Slotervaartziekenhuis.